
 

Date: 11.19.2021 

COVERSHEET: EXPLANATION OF CITATION AND/OR TERMINOLOGY CHANGES IN THIS POLICY 

DOCUMENT 

This policy document remains wholly in effect, but some or all of the regulatory citations within it have 

changed. These changes do not alter the existing regulatory interpretations.  

As part of the 2016 Hazardous Waste Generator Improvements Rule, many of the regulations that apply 

to hazardous waste generators were moved to, or reorganized within, title 40 of the Code of Federal 

Regulations (CFR) part 262. To view a crosswalk between the old and new citations, please visit the 

Hazardous Waste Generator Regulations Crosswalk webpage.  

The Hazardous Waste Generator Improvements Rule also made changes to terms that may be included 

in this document. The most common term change was replacing “conditionally exempt small quantity 

generators” (CESQGs) with “very small quantity generators” (VSQGs). In addition, EPA defined the term 

“central accumulation area” (CAA) to mean a generator’s 90- or 180-day accumulation area for 

hazardous waste. 

 

 

 

Jessica Young 

Chief of the Recycling and Generator Branch 

Office of Resource Conservation and Recovery 

 

https://www.epa.gov/hwgenerators/final-rule-hazardous-waste-generator-improvements
https://www.epa.gov/hwgenerators/hazardous-waste-generator-regulations-crosswalk
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9441.1994(10) 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
May 9, 1994 
 
Mr. Scott Mauro 
Navy Facilities Engineering 
Service Center Code 423 
560 Center Drive 
Port Hueneme, CA  93043-4328 
 
Dear Mr. Mauro: 
 
     Thank you for your letter of January 18, 1994, requesting 
information about regulatory requirements for on-site treatment of 
Oxygen Breathing Apparatus (OBA) canisters. Please note that this 
reply only concerns the federal hazardous waste regulations under 
the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA). The state in 
which the unit is being operated may have additional requirements. 
Also, we are not providing information with respect to air or water 
requirements under other environmental statutes; we can only 
discuss hazardous waste regulations. 
 
     As I understand the process you are researching, used OBA 
canisters are inserted into an OBA rinsing unit, where they are 
punctured to remove the oxygen candle and to allow wash water to 
enter the canister. The canisters are flooded with wash water 
which, when spent, is pumped into a holding tank for treatment. The 
canisters are then rinsed and the rinsewater is reused. The rinsed 
cans are to be recycled as scrap metal, and the water treated in a 
large holding tank and discharged into the sewer. 
 
     Both the hazardous wastes which may be contained in the used 
OBA canisters and the water resulting from washing and rinsing 
activities may be subject to RCRA regulation. I will discuss the 
regulatory status of the used OBA canisters and the water resulting 
from cleaning the canisters separately. 
 
OBA Canisters 
 
     Based on the information accompanying your letter, both the 
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spent OBA canisters and/or component parts are likely to exhibit at 
least one characteristic of a hazardous waste, (e.g., 
D001-ignitability) as defined in 40 CFR 261 Subpart C. Compliance 
with the hazardous waste generator standards found at 40 CFR Part 
262 is necessary for persons, who, by site, generate more than 100 
kilograms of hazardous waste per calendar month. 
 
     Generators may accumulate wastes on-site without a permit for 
90 days or less before shipping the waste off-site to interim 
status or permitted hazardous waste management or recycling 
facilities, as long as they comply with the applicable requirements 
of 40 CFR Section 262.34. These requirements stipulate that the 
waste must be held in containers or tanks, and that the interim 
status requirements for containers and tanks be met (Section 265, 
Subparts I and J), as well as certain other requirements as 
outlined in §262.34. 
 
     In your case, the process of emptying the canisters could be 
considered part of a recycling process (i.e., scrap steel 
recycling). Recycling activities are exempt from RCRA regulation 
under 40 CFR 261.6(c) (except as specified in 40 CFR 261.6(d)). 
Also, if the canisters are to be recycled, the canisters themselves 
would be exempt from RCRA regulation under 40 CFR 261.6(a)(3)(iv). 
A determination of ignitability or any other characteristic would 
not be relevant if you are recycling the steel canister. If all of 
the materials generated by this process are being discarded 
(including the cans), then the process is not recycling, and may 
require a RCRA permit. Any liquids or contained gases removed from 
OBA canisters (or otherwise generated during the recycling process) 
may be subject to regulation as hazardous wastes if they are listed 
in Subpart D of 40 CFR Part 261 or if they exhibit any 
characteristics of hazardous waste as described in Subpart C of 40 
CFR Part 261. 
 
     To dispose of a canister as non-hazardous waste (rather than 
recycle it), a generator would have to determine that the can is 
empty under 40 CFR 261.7 (or that the product it contained was not 
hazardous), and that the can itself is not hazardous. If a canister 
is to be disposed, and either contains hazardous waste or is a 
hazardous waste, it must be managed under all applicable 
regulations. In addition, the process of puncturing and rinsing the 
canisters could no longer be considered exempt recycling, and might 
require a RCRA permit (as described above). 
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Other Wastes from Processing the Canisters 
 
     Any wastes generated by the recycling process (e.g., sludges, 
wastewater, unwanted parts/pieces) would need to be evaluated 
separately to determine whether they are hazardous under RCRA. If 
hazardous, the requirements of 40 CFR part 262 apply with respect 
to these new wastes (e.g., storage in tanks or containers, and 
90-day accumulation limits, etc.). 
 
     In the case where this newly-generated waste is a wastewater, 
EPA exempts tanks from permitting requirements under the wastewater 
treatment unit exemption in 264.1(g)(6) and 270.1(c)(2)(v). The 
definition of "wastewater treatment unit" consists of three parts 
enumerated at 40 CFR Section 260.10. First, the unit must meet the 
definition of "tank" or "tank system" also found in Section 260.10. 
Second, the tank must be receiving, treating, or storing hazardous 
wastewater. Finally, the facility must be subject to Sections 
307(b) or 402 of the Clean Water Act; this includes wastewater 
treatment units at facilities that (1) discharge treated wastewater 
effluent into surface waters or into a Publicly-owned Treatment 
Works (POTW) sewer system, or (2) produce no treated wastewater 
effluent as a direct result of such requirements. 
 
     Please be aware that this letter addresses only the federal 
hazardous waste regulations. Authorized State agencies implement 
the RCRA program in their states (although some parts of the 
program may be implemented by the U.S. EPA Regions), and that state 
regulations may be more stringent than the federal regulations. You 
should contact the appropriate state environmental agency or U.S. 
EPA Regional Office to determine how the regulations of that 
particular state will apply to your activities. 
 
     If you have questions about this letter, please contact Ann 
Codrington of my office at (202)260-8551. 
 
Sincerely, 
 
David Bussard, Director 
Characterization and Assessment Division 
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--------------------------------------------------------------- 
Attachment 
--------------------------------------------------------------- 
Department of the Navy 
Naval Facilities Engineering Service Center 
500 Center Drive 
Port Hueneme, CA 93043-4328 
 
January 18, 1994 
 
Mr. Michael Shapiro 
OS-300 USEPA 
Director of the Office of Solid Waste 
401 M Street S.W. 
Washington, D.C. 20460 
 
Dear Mr. Shapiro, 
 
I am writing this letter to request that the EPA evaluate and 
provide the Naval Facilities Engineering Service Center (NFESC) 
with all regulatory requirements that apply concerning the 
introduction of a hazardous waste treatment technology. The 
proposed technology will reduce the amount of hazardous waste 
associated with Oxygen Breathing Apparatus (OBA) canister usage. 
The OBA canisters is used by fire fighters and is designed to 
generate oxygen via a chemical reaction. NFESC is currently 
developing a technology for treating spent and partially spent OBA 
canisters at the Naval Station in Norfolk, Virginia, and Mayport, 
Florida. The feasibility of implementing this technology hinges on 
the regulations and permitting that will be required. 
  
Enclosed is a report summarizing the proposed technology for the 
on-site treatment process and a copy of the OBA canister MSDS. In 
addition, I have enclosed a copy of the Certificate of Analysis 
showing the constituents present in the triple rinse of the OBA 
canister. 
  
Currently, there is no other technology or source reduction 
measures available for used OBA canisters. Development and 
implementation of a non-hazardous breathing apparatus is over five 
years away. As an interim measure, NFESC offers a technology for 
reducing the hazardous waste associated with OBA canisters. 
  
The Department of the Navy is evaluating this proposal in order to 
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reduce our hazardous waste volume. Our primary concerns are safety, 
compliance with all local, state and federal regulations, and 
protection of the environment. I would greatly appreciate your 
assistance to review the literature and comment on the regulatory 
requirements, if any, that would be required to implement this 
technology. 
 
If you have any additional questions or require further 
information, please contact Mr. Scott Mauro at (805) 982-4889. 
Please address your response to: 
 
Scott Mauro 
NFESC Code 423 
560 Center Drive 
Port Hueneme, CA  93043-4328 
 
Thank you for you assistance. 
 
Sincerely, 
 
Gary S. Gasperino 
Division Head, Pollution Prevention Division 
By direction of the Commanding Officer 
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