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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
April 8, 1994 
 
Ms. Brenda L. Tollett 
Attorney 
Valvoline, Inc., 
P.O. Box  14000 
Lexington, Kentucky 40512 
 
Dear Ms. Tollett: 
 
      Thank you for your letter of November 5, 1993, requesting 
clarification of the 40 CFR Part 279 used oil rules as they apply 
to used oil collected from do-it-yourself (DIY) oil changers. 
Specifically, you asked whether under the rebuttable presumption 
requirements of 40 CFR §279.21 (b), DIY used oil must be tested for 
total halogens. 
 
      The rebuttable presumption applies to used oil that is managed 
by "used oil generators." A used oil generator is defined in §279.1 
as "any person, by site, whose act or process produces used oil or 
whose act first causes used oil to become subject to regulations." 
57 FR 41613 (Sept. 10, 1992). As clarified in the preamble to the 
used oil rule, this definition includes all "persons and businesses 
who collect used oil from households and "do-it-yourself" oil 
changers." Household DIY used oil generators or private individuals 
who generate used oil through the maintenance of their personal 
vehicles are not subject to the used oil standards. (57 FR 41584). 
However, once collected, DIY used oil is subject to all applicable 
Part 279 standards and DIY used oil collection centers are subject 
to the requirements for used oil generators in Part 279, Subpart C, 
including the rebuttable presumption requirements of §279.21(b). 
(57 FR 41587). According to your letter, Valvoline's affiliate 
First Recovery collects DIY used oil as well as used oil from other 
sources. First Recovery would, therefore, be regulated as a used 
oil generator and would be subject to the §279.21 (b) rebuttable 
presumption for the used oil (including DIY used oil) that it 
collects. 
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      The used oil management standards allow that a generator may 
rebut the presumption that used oil that contains more than 1000 
ppm total halogens has been mixed with hazardous waste by 
"demonstrating" that the used oil has not been mixed with a 
regulated hazardous waste. Such a demonstration can, but does not 
have to be, based on actual testing of the used oil. The 
regulations allow that the generator may rebut the presumption by 
documenting the source of the halogens, i.e., by showing that the 
halogens are not attributable to intentional mixing. 
 
      As you correctly point out, household waste is excluded from 
the definition of hazardous waste under 40 CFR 261.4(b)(1). 
Therefore, a used oil generator who collects DIY used oil that 
contains greater than 1000 ppm total halogens may rebut the 
presumption of mixing on the basis that household waste is excluded 
from regulation as a hazardous waste under §261.4(b)(1). 
Accordingly, if First Recovery can provide convincing documentation 
to show that the source of the used oil is exclusively household 
DIY used oil and that the chain of custody has been maintained so 
as to preclude mixing with regulated hazardous waste after 
collection, such documentation may be used to rebut the presumption 
of mixing. 
 
      It is important to note, however, that EPA Regional offices 
and States authorized to implement the RCRA program make 
determinations regarding the requirements that apply in specific 
situations. Also, some States have programs that are more stringent 
than the Federal hazardous waste program.  If you have any further 
questions regarding the used oil regulations, please contact Eydie 
Pines of my staff at (202) 260-3509. 
 
Sincerely, 
Dave Bussard, Director 
Characteristic and Assessment 
Division 
 
cc:  Susan Bromm; Susan O'Keefe 


