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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
March 30, 1994 
 
Mr. T. L. Nebrich, Jr. 
Technical Director 
Waste Technology Services, Inc. 
640 Park Place 
Niagara Falls, New York 14301 
 
Dear Mr. Nebrich: 
 
     Thank you for your letter of March 3, 1994, requesting 
clarification of the RCRA regulations as they apply to free flowing 
mercury which is distilled and then sold as an ingredient in an 
industrial process. 
 
     The determination of whether a material is regulated as a 
solid waste under RCRA is made at the point of generation and is 
based in part on the manner in which the material is generated 
(i.e., whether it is generated as a by-product, a spent material, 
etc.). Unfortunately, your letter did not provide enough 
information on how the free flowing mercury is generated to make a 
specific determination regarding its regulatory status under RCRA. 
As a point of clarification, however, the fact that the free 
flowing mercury is distilled prior to sale as an ingredient does 
not, in and of itself, mean that the mercury is solid waste and not 
a commercial chemical product under RCRA. In particular, we have 
stated that metals that are suitable for direct use, or that only 
have to be refined to be useable are products, not wastes. 50 FR at 
634 (January 4, 1985). In addition, I have enclosed a letter that 
specifically addresses the regulatory status of mercury with a high 
degree of purity, but must still undergo further refinement for a 
particular end use. 
 
     The "ingredient" exclusion that you refer to applies to 
materials that are not solid wastes when recycled. Under 40 CFR 
261.3(e)(1)(i), materials are not solid wastes when they can be 
shown to be recycled by being used or reused as ingredients in an 
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industrial process, provided they are not being reclaimed. You ask 
whether a waste, which needs to be distilled prior to use as an 
ingredient, is ineligible for this exclusion and therefore must be 
identified as a hazardous waste and manifested. In general, a waste 
that undergoes reclamation (including distillation) prior to being 
used as an ingredient would not qualify for exclusion from RCRA 
regulation under §261.3(e)(1)(i). However, the reclaimed mercury 
that results from distillation may then qualify for the exclusion, 
provided that it can be used without further processing or with 
only refining. As previously noted, however, we cannot give you a 
specific answer to this question as it applies to the free flowing 
mercury referred to in your letter without further information on 
how the mercury is generated. 
 
     Finally, you ask how the RCRA regulations apply to free 
flowing mercury which is spent. Spent materials going for 
reclamation are regulated as solid wastes under RCRA.  
 
     It is important to note that EPA Regional offices and States 
authorized to implement the hazardous waste program make 
determinations regarding the requirements that apply to specific 
materials and facilities. Some States have programs more stringent 
than the Federal hazardous waste program. For the type of 
case-specific regulatory determination you are seeking, you should 
contact the appropriate state agency or EPA regional office. 
 
     If you have further general questions on this or other RCRA 
related issues, you may call Mitch Kidwell at (202) 260-8551 or 
Becky Daiss at (202) 260-8718. 
 
Sincerely, 
David Bussard, Director 
Characteristic and Assessment Division 
 
Enclosure 


