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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
March 22, 1994 
 
Mr. Gary F. Lindgren 
Vice President, Environmental Compliance 
Heritage Environmental Services, Inc. 
7901 West Morris Street 
Indianapolis, Indiana 46231 
 
Dear Mr. Lindgren: 
 
      Thank you for your letters of August 6, 1993, and February 8, 
1994, requesting clarification of the Environmental Protection 
Agency's (EPA) Recycled Used Oil Management Standards as they apply 
to wastewater treatment activities. I apologize for the delay in 
responding to your request. 
 
      As you correctly note in your letter, wastewater that contains 
used oil meets the §279.1 definition of used oil and is subject to 
regulation under the used oil management standards. You first ask 
whether the oil that is recovered from such  wastewater during: a) 
treatment to meet a Clean Water Act (CWA) permit discharge limit; 
or b) a used oil recovery process, would  also be considered used 
oil under §279.1. The answer in both  cases is yes. Used oil that 
is recovered from wastewater during  treatment to make the 
wastewater acceptable for discharge under a CWA permit is regulated 
as used oil. Similarly, oil recovered from wastewater generated 
during a used oil recovery process is  also considered used oil for 
regulatory purposes. 
 
      Your second question is whether residues or sludges from CWA 
treatment of wastewater containing used oil is included in the 
definition of used oil. In technical amendments and corrections to 
the used oil rule, published on May 3, 1993, EPA clarified that 
used oil residues and sludges are subject to regulation under the 
used oil management standards. (58 FR 26422) 
 
      Finally, you ask whether EPA differentiates between a CWA 
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wastewater treatment operation that includes oil/water separation 
and a used oil processing operation that includes CWA permitted 
oil/water separation. EPA specifically addressed this issue in 
recently issued amendments to the final used oil regulations. These 
amendments were signed by the EPA administrator on February 25, 
1994, and have been sent to the Federal Register for publication. 
A pre-publication copy of the final rule is attached . 
 
      The attached final rule clarifies that separating used oil 
from wastewater generated on-site to make the wastewater acceptable 
for discharge pursuant to a CWA discharge permit are not subject to 
the used oil processor standards, provided that the recovered used 
oil is not being sent to an off-site used oil burner (see 
§279.20(b)(2)(ii)(B)). As discussed in the attached preamble, under 
§279 20(b)(2)(ii)(B), oil/water separation activities conducted by 
a used oil processor (for purposes of wastewater discharge) on 
wastewater which has been generated by that processor are not 
subject to the Subpart F processor standards (see pg.38). In other 
words, EPA does not differentiate between oil/water separation 
activities conducted by used oil processors and oil/water 
separation activities undertaken by non-used oil processors. 
Provided that the wastewater is generated on-site, neither activity 
is subject to the used oil processor standards. However, as further 
clarified in the preamble, persons who perform oil/water separation 
activities on wastewater that is received from off-site would be 
considered used oil processors (see pg.39 of the attached). 
 
     You should note, however, that the Federal used oil 
regulations (including the amendments cited in this letter) are not 
currently in effect in States authorized to implement the hazardous 
waste program and will not become effective in such states until 
they are adopted as State law. Also, it is important to note that 
State regulations may be more stringent than Federal regulations. 
If you have any further questions, please contact Eydie Pines of my 
staff at (202) 260-3509. 
 
Sincerely, 
Michael Shapiro 
Director 
Office of Solid Waste 
 
Attachment 


