UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
WASHINGTON D.C. 20460

March 1, 1994

Mr. Thomas J. Dolce, Principa
GZA-AET Regulatory Services
140 Broadway

Providence, RI 02903

Dear Mr. Dolce:

This letter responds to your letter dated December 22, 1993, in which you requested
clarification of the land disposal redtrictions (LDR) requirements. Three questions were included in the
letter. Each question is summarized and answered below.

1) Can spent paint that displays the characteristics of ignitability (D001) and toxicity for lead
(D008) be blended and used as a hazardous waste fuel, or would it be considered illega
dilution of the lead component?

The LDR regulations require thet dl hazardous components in a waste stream be treated to
meet the applicable treatment standards before they are land disposed. Because the waste paint would
fdl into the DOO1 high totdl organic congtituents (TOC) subcategory, the trestment sandard is
expressed in 40 CFR 268.42 as required methods of treatment (fuel subgtitution, incineration, or
recovery of organics); however, because the waste must be treated to meet the treatment standard for
the hazardous lead component (assuming that because the waste failed the toxicity characteritic for lead
it would dso fall the extraction procedure (EP)), fuel substitution done in this case would not be
sufficient. The combustion residua must be treated to meet the trestment standard for EP lead found at
40 CFR 266.41. However, combustion would not be considered impermissible dilution of lead.

2) Technicd grade toluene solvent is used to clean paint spray guns. The paint contains xylene and
methyl ethyl ketone. The waste, therefore, contains toluene and xylene and methyl ethyl ketone.
Does just the FOO1-FOO05 toluene treatment standard apply or do the standards for xylene and
methyl ethyl ketone also apply? Does the treatment standard for DOOL aso apply?

The treatment standards for FO01-FO09 apply only to spent solvents, thus compliance would be
required with only the toluene treatment standard because it is the only spent solvent component (the
xylene and methyl ethyl ketone were ingredients in the paint and are thus not spent solvents).
Furthermore, there is no need to meet the DOO1 trestment standard in addition to the FOO5 toluene



trestment standard because the treatment standard for the listed waste will address the hazardous
characteridtic of ignitability.

3) A debris is contaminated with an FO05 solvent, 2-ethoxysthenol. Isit subject to the treatment
standard in § 268.42, or to the dternative trestment standards for hazardous debrisin §
268.45 (that references 88 268.41 and 268.43, but does not reference § 268.42)?

Whileit is acceptable to meet the treatment standard in 40 CFR 268.42 for this hazardous
debris, the dternative treatment standards in 40 CFR 268.45 may also be used. Section 268.42 lists
those wastes for which EPA established atrestment method as the standard. The Agency fully intends
that debris contaminated with those wastes be subject to the aternative debris standards.

The applicability of the dternative debris sandards to debris contaminated with wastes for
which EPA has specified arequired method of trestment has been a source of confusion not only to you
but to others aswell. The confusion stems from the fact that only the wastes themselves, and not the
wadte condtituents, are listed in 268.42. The Agency will be publishing a darification of the confusing
language of 268.45(b) (2) so that it will reed; "The contaminants subject to trestment for debristhat is
contaminated with a prohibited listed hazardous waste are those condtituents or wastes for which BDAT
standards are established for the wastes under 88 268.41, 268.42, and 268.43.".

| hope you find these responses helpful. 1f you have further questions, please contact Rhonda
Craig of the Waste Treatment Branch on 703-308-8771.

Sincerdy,

Michael Shapiro, Director
Office of Solid Waste

CC: Rhonda Craig
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