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United States Environmental Protection Agency 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
Washington, D.C.  20460 
 
October 20, 1993 
 
Mr. Jeff R. Bowman, REA 
Operations Manager 
Environmental Dynamics 
1916 Grandstand Drive 
San Antonio, Texas  78238 
 
Dear Mr. Bowman: 
 
     Thank you for your letter dated July 16, 1993, regarding the 
hazardous waste regulations under the Resource Conservation and 
Recovery Act (RCRA).  I will also take this opportunity to 
respond to the letter your attached from Mr. Andrew B. Wallace 
dated March 31, 1993.  I apologize for the delay in responding to 
both letters.  In both letters, specific questions were asked 
regarding the hazardous waste identification and generator 
regulations, and I have attempted to answer each one based on the 
federal RCRA regulations using the information you have provided.  
For convenience, I have enumerated the answers to match the 
incoming questions. 
 
1.   Assuming that the waste you have described is a solid waste 
     (as defined in 40 CFR 261.2), and that this waste does not 
     meet the other definitions of ignitible in 40 CFR 
     261.21(a)(2) through (4), this waste does not appear to meet 
     the definition of ignitibility in 40 CFR 261.21(a)(1).  You 
     are correct in asserting that the absence of free liquids 
     precludes the application of the ignitability characteristic 
     as defined in 261.21(a)(1) (see footnote 1).  However, you 
     should be aware that EPA has recently proposed amending SW- 
     846 with respect to how the presence of free liquids is 
     determined when testing a waste for ignitability and 
     corrosivity.  I have enclosed a copy of this proposed rule, 
     dated August 21 1993, and encourage you to comment on it if  
     you wish.  [Note:  this response is applicable to the 
     questions raised in the March 31, 1993 letter from Mr. 
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     Wallace.] 
 
2.   The relative proportions of the chemicals you described in 
     the paint stripper add up to only 90 percent.  Assuming that 
     the other 10 percent consists of inert materials that do not 
     contribute to the function of the product, the paint 
     stripper being disposed that you described would be 
     classified as U080 if the methylene chloride were the sole 
     active ingredient of the product, or as U220 if the toluene 
     were the sole active ingredient.  In each of these cases, 
     the hazardous characteristics of this waste would need to be 
     evaluated in order to comply with the Part 268 LDRs (see 40 
     CFR 262.11(c)).  If both methylene chloride and toluene are 
     active ingredients, neither listing applies and the material 
     would need to be evaluated as to whether or not it exhibits 
     any RCRA characteristic. 
 
3.   If the material described were used to strip paint, it would 
     be classified as F002 and F005, due to the presence of at 
     least 10 percent before use of each of these chemicals.  The 
     hazardous characteristics of this waste would need to be 
     evaluated in order to comply with the Part 268 Land Disposal 
     Restrictions (LDRs) (See 40 CFR 262.11(c)).  If this 
     particular paint stripper contains any amount of a solvent 
     listed under F003 as well, that listing would also apply. 
 
4.   The federal RCRA regulations do not specifically address 
     this situation.  The regulations in 40 CFR 262.20(d) 
     describe the general situation where hazardous waste shipped 
     under a Uniform Hazardous Waste Manifest is redirected to an 
     alternate facility.  Because you are asking about compliance 
     with a State hazardous waste manifest (the use of which is 
     mandated by that State), I would recommend contacting the 
     RCRA-authorized State(s) where the alternate TSD facilities 
     are located, as well as the State in which the generator is 
     located.  Where a State is not RCRA-authorized, the EPA 
     Regional office would be appropriate contact for making 
     situation-specific determinations such as these. 
 
5.   The federal RCRA regulations do not specifically address 
     this situation.  The proper labelling and marking of 
     containers is outlined in 40 CFR 262.31, 262.32, and 
     262.34(a).  I would suggest that you label and mark 
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     containers holding hazardous waste clearly and in a manner 
     that avoids any confusion. 
 
6.   I cannot make any generic determinations as to whether or 
     not the situation you described is a violation of RCRA.  The 
     federal RCRA regulations do not specify the number of drums 
     that may be open at any one time in a container storage 
     area.  If a facility has a RCRA Part B storage permit, this 
     permit might delineate specific procedures tailored to that 
     particular facility.  Otherwise, generators must comply with 
     the requirement in 40 CFR 265.173(a) that containers remain 
     closed except when adding or removing hazardous waste. 
 
7.   See number 6 above. 
 
8.   The RCRA generator regulations do not preclude the 
     consolidation (or bulking) of several small containers into 
     a larger container, provided the larger container is clearly 
     labelled and marked, and the wastes are compatible.  If you 
     planned to ship the large container containing the smaller 
     containers, you would need to ensure that this configuration 
     meets applicable State and federal DOT requirements, and 
     that the manifest identifies all applicable EPA hazardous 
     waste codes. 
 
9.   The generator must designate on the manifest all of the 
     transporters that will be used to transport hazardous waste.  
     The federal RCRA regulations do not address the situation 
     where, for whatever reason, another transporter not 
     identified on the original manifest is needed to continue 
     the transportation of the shipment.  The regulations in 40 
     CFR 263.20(d) describe the requirements for one transporter 
     delivering a manifested shipment to another transporter. 
 
10.  The regulation at 40 CFR 262.11(c) requires that generators 
     must determine whether or not any listed hazardous waste 
     also exhibits a hazardous characteristic, for purposes of 
     compliance with the Part 268 LDRs.  This is because the LDRs 
     require that if a listed waste also exhibits one or more 
     hazardous characteristics, the waste must be treated to meet 
     the treatment standard for each of the waste codes, with one 
     exception.  Where the Part 268 treatment standard for a 
     listed hazardous waste also addresses the characteristic(s) 
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     exhibited by that waste, the treatment standard for the 
     listed waste operates in lieu of the standard for the 
     relevant characteristic(s).  I have enclosed a copy of some 
     preamble language from one of the final rules on LDRs (June 
     1, 1990 Federal Register; 55FR 22659) that explains in more 
     detail the overlap of listed and characteristic waste codes. 
 
     With regard to how waste codes should be entered on the 
     manifest, please note that information in the section of the 
     Uniform Hazardous Waste Manifest for Waste Number (Section 
     I) is not required by Federal law, but that States may 
     require one or more waste codes in this section.  Of course, 
     the RCRA waste codes(s) may be part of the proper U.S. DOT 
     Shipping Description, and should be entered in Line 11 if 
     required by DOT.  If you have additional questions on the 
     U.S. DOT regulations, please contact the DOT helpline at 
     (202) 366-4488. 
 
11.  See Number 10 above. 
 
12.  See Number 10 above. 
 
13.  The Uniform Hazardous Waste Manifest requires that the 
     information required in Item 11 of the manifest be entered 
     for each waste.  If addition space is needed, use the 
     appropriate continuation sheet. 
 
     Please be aware that under Section 3006 of RCRA (42 U.S.C. 
Section 6926) individual States can be authorized to administer 
and enforce their own hazardous waste programs in lieu of the 
federal program.  When States are not authorized to administer 
their own program, the appropriate EPA Region administers the 
program and is the appropriate contact for any case-specific 
determinations.  Please also note that under Section 3009 of RCRA 
(42 U.S.C. Section 6929) States retain the authority to 
promulgate regulatory requirements that are more stringent than 
federal regulatory requirements. 
 
     I hope that the answers I was able to provide will help 
clarify some or most of your questions.  In some cases I could 
not provide a complete answer; many of your questions appear to 
be derived from specific circumstances at your facility or 
facilities, or those of your clients.  I would therefore 
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recommend that to the extent any of your questions are situation- 
specific, and particularly for the questions that I did not 
address completely, that you contact the State agency authorized 
for the hazardous waste program in the State where your facility, 
or your client's facility, is located.  Where a State is not 
RCRA-authorized, the EPA Regional office would be the appropriate 
contact for making situation-specific determinations such as 
these. 
 
     If you have any additional questions concerning the 
information I have provided, please contact Ross Elliott of my 
staff at 202/260-8551.  Thank you for your interest in the safe 
management of hazardous waste. 
 
Sincerely, 
 
Bruce Weddle 
Acting Director 
Office of Solid Waste 
 
cc:  Mr. Andrew B. Wallace, Environmental Dynamics, Inc. 
 
Enclosures (2) 
 
 
     1    I should also point out that although there may be 
          instances where a solid waste does not contain free 
          liquids (and therefore would not be classified as D001 
          under §261.2(a)(1)), some type of flashpoint 
          determination may still be required by waste management 
          facilities as a condition of accepting the waste. 


