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9451.1993(02) 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
October 7, 1993 
 
Mr. Mark Bell 
1001 Fannin Street 
Suite 2050 
Houston, Texas 77002-6778 
 
Mr. Mark Bell: 
 
     Thank you for your letter of February 3, 1993, in which you 
requested clarification on the amount, type, and frequency of 
hazardous waste training for persons working in and around 
facilities where hazardous waste is handled. We apologize for the 
delay in our response. 
 
     The type of information you request is best provided based on 
a site-specific assessment of each situation. This assessment can 
be made by the authorized State agency (or, if the State is not 
authorized, the EPA Regional office) that implements the hazardous 
waste program in the State in which the facility is located. Also 
note that under Section 3009 of RCRA (42 U.S.C. Section 6929), 
States retain authority to promulgate regulatory requirements that 
are more stringent than federal regulatory requirements. 
 
     In general, EPA requires generators of more than 1,000 
kilograms per month (kg/mo) of hazardous waste (or more than 1 
kg/mo of acutely hazardous waste) who accumulate waste on site, to 
comply with the same personnel training requirements as treatment, 
storage, and disposal facilities (40 CFR 262.34 and 265.16). The 
generator's training program must be "designed to ensure that 
facility personnel are able to respond effectively to emergencies 
by familiarizing them with emergency procedures, emergency 
equipment, and emergency systems..." (40 CFR 265.16(a)(2)). 
 
     These requirements are intended to ensure that personnel are 
adequately prepared to properly handle the types of hazardous 
wastes that are managed at the facility and to respond to any 
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emergencies that are likely to arise. 
 
     The regulations at 40 CFR part 262, 264 and 265, do not 
specifically address some of the scenarios you present. We have 
provided information from Federal Register preamble discussions and 
EPA guidance documents listed below to assist you in developing 
appropriate training programs. We recommend however, that 
determinations on information such as this be obtained from your 
State (or appropriate Regional office). 
 
     Additional information on personnel training for persons who 
work with hazardous waste can be found in: 
 
     RCRA Personnel Training Guidance Manual, U.S. EPA, 
     September 1980, EPA FW-915. Order from: National 
     Technical Information Service (703)487-4650, Order number 
     PB87-193 348. Cost: $27.00. 
 
     Permit Applicant's Guidance Manual For the General 
     Facility Standards of 40 CFR 264, U.S. EPA, September 
     1980, EPA FW 915. Order from: National Technical 
     Information Service (703)487-4650, Order number PB87-151 
     064. Cost: $44.50. 
 
    You also may find the following Federal Register notice 
preamble discussions to be helpful: 
 
     49 FR 49570    December 20, 1984;  
     51 FR 10164    March 24, 1986; and,  
     45 FR 33182    May 19, 1980. 
 
     Generally, 40 CFR Part 262.34(d)(5)(iii) provides that "The 
generator must ensure that all employees are thoroughly familiar 
with proper waste handling and emergency procedures, relevant to 
their responsibilities during normal facility operation and 
emergencies." Thus, if a person is handling hazardous waste, he or 
she should have had training in proper waste handling and emergency 
procedures appropriate to the types of waste handled, the 
management methods used, and the hazards presented by the waste 
type and waste management method. In addition "there must be at 
least one employee either on the premises or on call...with the 
responsibility for coordinating all emergency response measures..." 
(40 CFR 262.34(d)(5)(i)). This may apply when wastes are taken from 
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a satellite accumulation area to a 90-day storage area and to 
persons who will be responsible for managing the waste (e.g., 
persons managing wastes in drums and tanks.) 
 
     If you have further questions about training needs, contact 
your authorized State agency (or, if the State is not authorized, 
the EPA Regional office) that implements the hazardous waste 
program in the State in which the facility is located. If you have 
questions about this letter, contact Ann Codrington of my staff at 
(202) 260-8551. 
 
Sincerely, 
Jeffrey D. Denit 
Acting Director, 
Office of Solid Waste 


