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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
September 1, 1993 
 
Mr. Frank J. Prasil, III 
Recycled Printer's Ink, Inc. 
1101 Jefferson Avenue 
Knoxville, Tennessee 37917 
 
Dear Mr. Prasil: 
 
     Thank you for your letter dated November 12, 1992, describing 
your proposal to remanufacture (i.e., recycle) waste printer's ink 
from sheet fed lithographic printers. We also appreciated the 
opportunity to meet with you on several occasions, most recently on 
August 10, 1993, to learn more about your proposed ink recycling 
operation. In your letter, you specifically asked if there were any 
special permits needed to remanufacture used printer's ink. I 
apologize for the delay in responding to your question. 
 
     The federal law that governs hazardous waste management is the 
Resource Conservation and Recovery Act (RCRA). The regulations 
which implement this law are found at Title 40 of the Code of 
Federal Regulations (CFR), Parts 260 through 272. Below I will 
outline some of the more important parts of the federal RCRA 
regulations that may pertain to your proposed waste ink recycling 
process. In order to establish whether and how the waste ink 
recycling process you propose is regulated under RCRA, it is 
important to determine 1) whether or not the waste ink meets the 
definition of RCRA hazardous waste as defined in 40 CFR Part 261, 
2) if hazardous, how the recycling process itself is regulated, 
including hazardous waste storage and the management of recycling 
residues, and 3) how the RCRA regulations may differ for hazardous 
waste received exclusively from Conditionally Exempt Small Quantity 
Generators (CESQGs). 
 
Hazardous Waste Determination 
 
     A solid waste is defined as a hazardous waste if it meets any 



RO 11765 

of the listing descriptions in 40 CFR Part 261, Subpart D, or if it 
exhibits any of the characteristics in 40 CFR Part 261, Subpart C. 
You stated in your letter that your proposed recycling process will 
be accepting waste ink from sheet-fed lithographic printers. Based 
on the information you provided, the waste ink is defined as a 
spent material (40 CFR 261.1(c)(1)), which is being reclaimed. 
Spent materials that are to be reclaimed are defined as solid waste 
(40 CFR 261.2(c)(3)). You stated that in general the waste ink is 
currently being managed by printers as ignitible hazardous waste, 
and that it may also contain solvents used to clean the equipment 
during printing operations. Based on the information you provided, 
the waste ink appears to meet the definition of non-acute hazardous 
waste either by 1) exhibiting the characteristic of ignitability 
(D001), or 2) by meeting a spent solvent listing in Section 261.31 
(F001 - F005), depending on what types of solvents are used to 
clean the ink machines. If the used ink does not meet the 
definition of hazardous waste, the hazardous waste regulations 
would not be applicable. 
 
Regulation of Hazardous Waste Recycling 
 
     Assuming that the waste ink is hazardous waste, the RCRA 
regulations pertaining to hazardous waste recycling are found in 40 
CFR Sections 261.2, 261.6, and Part 266. According to 40 CFR 
261.6(c), no federal RCRA permit is required to recycle hazardous 
waste. However, owners and operators of recycling facilities that 
store hazardous waste prior to recycling it must a obtain RCRA 
permit for the storage of that hazardous waste (40 CFR 261.6(c)). 
You indicated to my staff that you would not be storing the waste 
ink prior to recycling, but would instead be inserting it directly 
into the recycling process. If there is no storage prior to 
recycling, you would not need a RCRA storage permit, but would 
instead be subject to the requirements in 40 CFR 261.6(c)(2). In 
situations where hazardous wastes are received from off site but 
are held temporarily prior to being recycled, the determination of 
whether or not the recycling facility requires a RCRA storage 
permit (i.e., is "storage" occurring) is a site-specific one; this 
type of determination should be made by the agency responsible for 
implementing the RCRA program (i.e., authorized State or EPA 
regional office) in the state where the proposed recycling facility 
will be located. 
 
     Also, according to 40 CFR 261.6(c), a hazardous waste 
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recycling facility is required to notify under RCRA Section 3010 
(and obtain an EPA ID number) regardless of whether or not a RCRA 
permit is required for that facility. Obtaining an EPA ID number 
helps ensure that the waste can be transported from the generator 
to the recycler/storage facility in compliance with the hazardous 
waste manifest requirements. 
 
Management of Residues from Recycling 
 
     It appears that the waste ink you will be recycling may carry 
a hazardous waste listing (e.g., F001 - F005). In previous 
discussions with my staff, you had indicated that your proposed 
recycling process would not generate any residues that would be 
defined as wastes, and would therefore not be "derived-from" listed 
hazardous wastes (see footnote 1). The materials that you stated 
could possibly be produced from the ink reclamation process 
(besides the recovered ink itself) include reclaimed solvent, 
distilled water, or a water/solvent mixture, depending on the type 
and configuration of the recovery equipment. At our meeting on 
August 10, 1993, you indicated that at present you are considering 
recovering the water/solvent mixture, that then would undergo some 
minimal processing (i.e., addition of surfactants) and be sold back 
to the printers for use as a cleaner in the printing process (see 
footnote 2). For any of these situations, the residues would need 
to be legitimate products in order to be excluded from the 
definition of solid waste (and therefore not be hazardous waste). 
 
     While the EPA is very familiar with the example of spent 
solvents attaining "product status" once they are reclaimed, the 
other examples you cited (specifically, the distilled water and the 
decanted water/solvent mixture) are less clear. Legitimacy 
determinations regarding the status of reclaimed materials as 
products are typically made on a case-specific basis by the agency 
implementing the RCRA program (e.g., authorized state or EPA 
region). Factors that may be considered include how similar the 
recovered material is to the virgin product it is replacing (in 
terms of both it's value and the presence of hazardous constituents 
not normally found in the virgin product), and whether there are 
any product specifications that apply to the solvent/water mixture 
you are "producing" from your reclamation process. I have enclosed 
some information that should help explain some of the criteria EPA 
would use in evaluating these types of situations. 
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Requirements for CESQG Waste 
 
     In your letter, you indicated that 80% of sheet-fed 
lithographic printers are conditionally-exempt small quantity 
generators (CESQGs). As you know, the amount of hazardous waste 
generated per facility per calendar month determines a generator's 
category, which in turn affects the degree of regulation under RCRA 
of both the generator and the waste itself (40 CFR Part 262). By 
definition a CESOG generates less than 100 kilograms of non-acute 
hazardous waste per month. Alternatively, if a printer generates 
between 100 and 1000 kilograms of hazardous waste, they are defined 
as a small quantity generator (SQG); and if the printer generates 
more than 1000 kilograms of hazardous waste, they are defined as a 
large quantity generator. Small and large quantity generators are 
subject to more substantive requirements outlined in 40 CFR 262.34. 
The printer, as generator, is responsible for calculating the total 
amount of hazardous waste (not just hazardous waste ink) his or her 
business generates during each and every month. You should be aware 
that the amount of hazardous waste generated per month may vary, 
and thus the applicable regulatory requirements for the generator 
and the waste itself may also vary from month to month. 
 
     Assuming that a printer is a CESQG, the hazardous waste ink is 
subject to reduced RCRA requirements, provided the printer complies 
with the conditions of that exemption as described in 40 CFR 
261.5(g). These conditions include (but are not limited to) 
complying with 40 CFR 262.11 (hazardous waste determination), 
limitations on the storage of CESQG waste at the generating 
facility to less than 1000 kilograms, and ensuring delivery of the 
CESQG waste to one of the types of facilities listed in 40 CFR 
261.5(g)(3), which includes "a facility which beneficially uses or 
reuses, or legitimately recycles or reclaims its waste" (40 CFR 
261.5(g)(3)(v)(A)). 
 
     If you anticipate operating a hazardous waste recycling 
facility under reduced requirements because you only receive CESQG 
hazardous waste, it is important that you understand that the 
reduced regulatory requirements for CESQG hazardous wastes are 
contingent upon the actions and determinations of many small 
generators, perhaps in several states, over which you would have 
limited control. For example, there may be sheet-fed lithographic 
printers generating waste ink in authorized States where CESQG 
waste is regulated more stringently than under the federal RCRA 
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regulations; or, some printers that are not CESQGs (either 
knowingly or unknowingly) might send their waste ink to your 
facility for recycling. If as a recycler you collect any hazardous 
waste ink from non-CESQGs (e.g., one shipment from a SQG or LQG), 
then the hazardous waste ink (and your recycling facility) would be 
subject to the applicable requirements described earlier in this 
letter under "Regulation of Hazardous Waste Recycling". 
 
Summary 
 
     EPA supports sound and legitimate recycling of hazardous waste 
wherever possible, and we laud your efforts to develop an 
alternative to the disposal of hazardous waste ink. EPA also wants 
to ensure that hazardous waste recycling occurs in a safe manner in 
full compliance with applicable federal and State requirements. You 
have suggested that the operation you propose may not be 
commercially viable if certain RCRA regulations apply. We are 
certainly concerned that the RCRA regulations may be discouraging 
environmentally sound recycling projects. As you know, a Definition 
of Solid Waste Task Force was formed last fall to address these 
kinds of issues. Your attendance at the Solid Waste Forum last 
April in Washington D.C., and the information you provided Nancy 
Bacon-Brown of the Task Force during the meeting on August 10, 
1993, was very much appreciated. 
 
     I have described how the federal hazardous waste recycling 
regulations would apply to the proposed recycling operation as 
described by you in your letter and in subsequent conversations 
with my staff. Please note that under Section 3006 of RCRA (42 
U.S.C. Section 6926), individual States can be authorized to 
administer and enforce their own hazardous waste programs in lieu 
of the federal program. When a State is not authorized to 
administer its own program, the appropriate EPA Region administers 
the program and is the appropriate contact for any case-specific 
determinations. Please also note that under Section 3009 of RCRA 
(42 U.S.C. Section 6929) States retain authority to promulgate 
regulatory requirements that are more stringent than federal 
regulatory requirements. In addition, if you still have questions 
concerning how the Department of Transportation (DOT) regulations 
apply to your situation, I would encourage you to continue dealing 
with DOT. DOT operates a hazardous materials helpline in 
Washington, D.C. at (202) 366-4488. 
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     If you have questions about the information in this letter, 
please contact Ross Elliott or Ann Codrington of my office at (202) 
260-8551. Thank you for your innovative ideas. 
 
Sincerely, 
 
Jeffery D. Denit 
Acting Director, 
Office of Solid Waste 
 
  1  In the derived-from rule it states "materials that are 
     reclaimed from solid wastes and that are used 
     beneficially are not solid wastes and hence are not 
     hazardous wastes under this provision unless the 
     reclaimed material is burned for energy recovery or used 
     in a manner constituting disposal." 40 CFR 
     261.3(c)(2)(ii). 
 
  2  You stated that the printers typically use a commercially 
     available water/solvent mixture to clean the printing 
     machine, and that this reclaimed material would replace 
     that virgin product. 


