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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
July 28, 1993 
 
Mr. Kevin Igli 
Chemical Waste Management, Inc. 
3001 Butterfield Road 
Oak Brook, Illinois 60821 
 
Dear Mr. Igli: 
 
     You requested a clarification of whether the triple-rinsing 
requirement found at 40 CFR 261.7(a)(3) applies to containers 
holding residues from the incineration of acute hazardous wastes. 
You argue that the triple rinsing requirement should not apply to 
these residues because incineration eliminates the hazardous 
constituents in the acute hazardous wastes. 
 
     The triple rinsing requirement (40 CFR 261.7 (a)(3)) does 
apply to containers holding residues from the incineration of acute 
hazardous waste. EPA does not agree that residue from acute 
hazardous (e.g., P-listed waste) can be reclassified as other than 
P-listed waste under the current Resource Conservation and Recovery 
Act (RCRA) hazardous waste regulations. Our general policy is that 
a waste's code designation carries through to residuals from 
treating or otherwise managing that waste. 
 
     As you are aware, the hazardous waste regulations allow the 
use of an alternative cleaning method in place of triple-rinsing. 
The regulations in 40 CFR 261.7(b)(3) describe the conditions under 
which a container that has held acute hazardous waste (e.g., 
P-listed waste) becomes empty. If "the container or inner liner has 
been cleaned by another method that has been shown in the 
scientific literature, or by tests conducted by the generator, to 
achieve equivalent removal", then the container is empty (40 CFR 
261.7(b)(3)(ii)). EPA requires no formal approval process if an 
alternative cleaning method is used to empty the container, and no 
variance is necessary under the federal regulations when using 
alternative cleaning methods pursuant to 40 CFR 261.7 (b)(3)(ii). 
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We would suggest that if you do use an alternate cleaning method, 
you document the method used and keep this record as part of your 
facility's operating record. 
 
     Please note that under Section 3006 of RCRA (42 U.S.C. Section 
6926) individual States can be authorized to administer and enforce 
their own hazardous waste programs in lieu of the federal program. 
When States are not authorized to administer their own program, the 
appropriate EPA Region administers the program and is the 
appropriate contact for any case-specific determinations. Please 
also note that under Section 3009 of RCRA (42 U.S.C. Section 6926) 
States retain authority to promulgate regulatory requirements that 
are more stringent than federal regulatory requirements. If you 
have questions specific to a particular site, contact the 
appropriate State or EPA Regional office. 
 
     If you have further questions, please contact Allen Maples of 
my staff at (202) 260-8551. Thank you for your interest in the safe 
management of hazardous waste. 
 
Sincerely, 
Jeffery D. Denit, 
Acting Director, 
Office of Solid Waste 


