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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

 
JUNE 2, 1993 

 
 

Mr. William E. Fisher 
International Fabricare Institute 
12251 Tech Road 
Silver Spring, MD 20904 
 
Dear Mr. Fisher, 
 
Thank you for your letter dated September 2, 1992, concerning separator water and the use of 
evaporators at dry-cleaning facilities. I apologize for not replying to your letter sooner. We appreciated 
the opportunity to exchange information at the meeting held on July 2, 1992. We learned a great deal 
about this issue from the International Fabricare Institute (IFI), and representatives of the Neighborhood 
Cleaners Association and the Textile Care Allied Trade Association (TCATA). Our staff also benefited 
from follow-up phone conversations with Mr. Manfred Wentz of the TCATA. 
 
In your letter, you inquired about the status under the Resource Conservation and Recovery Act 
(RCRA) of on-site evaporators for separator water generated at dry-cleaning facilities. In general, EPA 
Regions and authorized states answer inquiries about the implementation of the hazardous waste 
regulations, particularly questions pertaining to specific facilities. However, because this issue potentially 
affects dry cleaners nationwide, we believe that it is appropriate for us to address your question. 
 
Based upon the information received from you, as well as other interested parties, we feel that the 
separator water evaporators meet the definition of "wastewater treatment unit" under RCRA. Tanks that 
meet the definition of wastewater treatment unit are exempt from RCRA permitting under 40 CFR 
Sections 264.1(g)(6) and 270.1(c)(2)(v). Therefore, these units would not require RCRA permits, 
provided the criteria for qualifying as a wastewater treatment unit outlined in 40 CFR Section 260.10 
are met (see discussion below). 
 
The definition of wastewater treatment unit consists of three parts enumerated at 40 CFR Section 
260.10. First, the evaporator unit must meet the definition of "tank" or "tank system" also found in 
Section 260.10. The descriptions you provided indicate these units are tanks. Second, the evaporator 
must be receiving and treating or storing an influent wastewater (or wastewater treatment sludge) that is 
a hazardous waste. We are assuming the separator water is hazardous waste either by application of the 
derived-from rule (e.g., derived-from F002), or the toxicity characteristic (e.g., perchloroethylene). 
Finally, the dry-cleaning facility must be subject to Sections 307(b) or 402 of the Clean Water Act; this 
includes wastewater treatment units at facilities that 1) discharge treated wastewater effluent into surface 
waters or into a Publicly-Owned Treatment Works (POTW) sewer system, or 2) produce no treated 
wastewater effluent as a direct result of such requirements. We understand that some dry cleaners are 
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eliminating discharges due to concerns over sewer pipe leakage, not CWA discharge limits per se. 
However, given the relatively small amounts of wastewater involved, we have concluded that this 
situation is similar enough to warrant equal consideration under the wastewater treatment unit 
exemption. 
 
Please note that the wastewater treatment unit exemption applies to the storage and/or treatment of 
wastewater, not concentrated wastes. This exemption would not be available to anyone placing free-
phase perchloroethylene, for example, into an evaporator. 
 
Thank you for your interest in solid and hazardous waste management. If you need further information, 
please contact Ross Elliott of my staff at (202) 260-8551. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Sylvia K. Lowrance, Director 
Office of Solid Waste 

 
cc: William Seitz 

Neighborhood Cleaners Association 
 

Manfred Wentz 
Textile Care Allied Trade Association 

 


