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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
May 6, 1993 
 
Mr. William C. Rankin 
Olin Chemicals 
P.O. Box 248 
Lower River Road 
Charleston, Tennessee 37310 
 
Dear Mr. Rankin, 
 
     Thank you for your letter dated January 7, 1993, concerning 
the recycling regulations under the Resource Conservation and 
Recovery Act (RCRA). Specifically, you requested that EPA 
headquarters clarify the term "when" as it appears in part of the 
regulations defining solid waste (40 CFR 261.2(c)(3)) (see footnote 
1). It is EPA Headquarters' position that the interpretation 
regarding �261.2(c) presented in the EPA letter you cited from 
Robert Dellinger to Ronald Jones (March 27, 1989) is correct; that 
is, the determination of whether or not a material being reclaimed 
is a solid waste is made at the point of generation. The following 
analysis is based on federal regulations, and is provided in order 
to help clarify this provision. 
 
     Under the existing RCRA recycling regulations, the status of 
a secondary material is based upon 1) the type of material, and 2) 
the recycling activity involved (January 4, 1985 Federal Register; 
50 FR 619). The recycling activity is viewed prospectively; that 
is, the status of certain secondary materials is determined by 
knowing how the material is going to be recycled. The term "when" 
as it is used in §261.2(c) for recycling activities (e.g., "when 
reclaimed", "when burned", "when placed on the land") is not meant 
to refer only to the moment in time when that activity occurs, in 
order to determine the regulatory status of a material (with the 
exception of speculative accumulation, explained below). As an 
example, a generator that intends to have his or her characteristic 
sludges reclaimed at some point in the future, would not be deemed 
to be managing a solid or hazardous waste, according to Table 1 in 
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§261.2. Of course, when secondary materials are excluded or exempt 
based on a claim of recycling, the material will no longer be 
excluded or exempt if it is accumulated speculatively prior to 
recycling; also, respondents in enforcement actions who make such 
a claim (e.g., generator, recycler) must be able to document a 
claim of legitimate recycling (see §261.2(f)). 
 
     In the January 4, 1985 final rule on recycling, EPA 
acknowledged the risks associated with accumulating hazardous 
secondary materials prior to reclamation (and chose a more 
stringent approach as a result; 50 FR 617); however, EPA also noted 
exceptions to this general rule (see footnote 2). In addition, when 
EPA promulgated the speculative accumulation provisions in the 
January 4, 1985 Federal Register, the purpose was to allow EPA to 
regulate certain secondary materials, intended for recycling, as 
solid wastes if the person claiming their waste was excluded did 
not recycle sufficient quantities of these materials within a 
calendar year. In the following preamble discussion, EPA explained 
that certain types of secondary materials, that are unregulated 
based on prospective recycling, can be brought back into Subtitle 
C regulation if these materials are overaccumulated prior to 
recycling: 
 
     The [speculative accumulation] provision thus applies to 
     secondary materials not otherwise considered to be wastes 
     when recycled -- namely, to materials that are to be used 
     as ingredients or as commercial product substitutes, to 
     materials that are recycled in a closed-loop production 
     process, to unlisted sludges and byproducts that are to 
     be reclaimed, and to black liquor and spent sulfuric acid 
     being reclaimed. Thus, if one of these materials are 
     overaccumulated, they would be considered to be hazardous 
     wastes and would become subject to regulation ... 
     (emphasis added (50 FR 635). 
 
Under the federal regulations, if characteristic sludges and by- 
products were regulated as solid wastes prior to reclamation (i.e., 
from point of generation to actual insertion into the reclamation 
process), then the speculative accumulation provision would be 
redundant and unnecessary for these specific materials. 
 
     I would like to reiterate that respondents in enforcement 
actions who claim that a secondary material is excluded from the 
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definition of solid waste based on recycling must be able to 
document a claim of legitimate recycling (see §261.2(f). If the 
Agency believes that particular management practices involving 
excluded materials are contributing to the waste disposal problem, 
to the extent that the materials are clearly discarded (in other 
words, if the material is managed in such a way that it is 
essentially being disposed of), these materials would be considered 
to be solid waste. 
 
     Finally, please note that under Section 3006 of RCRA (42 
U.S.C. Section 6926) individual states can be authorized to 
administer and enforce their own hazardous waste programs in lieu 
of the federal program. When states are not authorized to 
administer their own program, the appropriate EPA Region 
administers the program and is the appropriate contact for any 
case-specific determinations. Please also note that under Section 
3009 of RCRA (42 U.S.C. Section 6926) states retain authority to 
promulgate regulatory requirements that are more stringent than 
federal regulatory requirements. 
 
     If you have any additional questions or concerns, please 
contact me, or Ross Elliott of my staff (202/260-8551). Thank you 
for your interest in hazardous waste recycling. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director  
Office of Solid Waste 
 
cc:  EPA Regional Waste Management Division Directors, Regions 
     I-IX. 
 
  1  "Materials noted with a "*" in column 3 of Table 1 are 
     solid wastes when reclaimed." (emphasis added) 
  2  "Although accumulating hazardous secondary materials are 
     ordinarily regarded as solid and hazardous wastes, this 
     is not invariably the case ... these materials would not 
     be wastes if they can be recycled in certain designated 
     ways, and if they are not accumulated speculatively 
     before being recycled." (emphasis added) 50 FR 634. 


