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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
April 5, 1993 
 
Mr. Barry M. Hartman  
Kirkpatrick & Lockhart  
1800 M Street, N.W. 20036 
 
Dear Mr. Hartman, 
 
     Thank you for your letter of January 8, 1993 to Lisa Friedman 
requesting written clarification on a particular application of the 
used oil management standards under 40 CFR Part 279. 
 
     In your letter, you asked how the used oil management 
standards apply to used oil contaminated with HCFCs. EPA intends to 
apply the used oil management standards to used oil contaminated 
with CFCs and used oil contaminated with HCFCs in the same manner 
and to the same extent. 
 
     In order to qualify for exemption from the rebuttable 
presumption, used oils contaminated with HCFCs must be removed from 
refrigeration units and the HCFCs must be destined for reclamation. 
The HCFC contaminated used oil can not be mixed with used oil from 
sources other than refrigeration units. 
 
     I trust this will be responsive to your concerns. If you have 
any further questions, please contact Michaelle Wilson of my staff 
at (202) 260-4669. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director  
Office of Solid Waste 
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------------------------------------------------------------ 
Attachment 
------------------------------------------------------------ 
Kirkpatrick & Lockhart 
9th Floor, South Lobby 
1800 M Street, N.W. 
Washington, D.C. 20036-5891 
 
January 8, 1993 
 
VIA FACSIMILE, ORIGINAL TO FOLLOW 
 
The Honorable Lisa K. Friedman 
Associate General Counsel 
Environmental Protection Agency 
401 H Street, N.W. 
Washington, D.C. 20460 
 
Re:  Clarification of Used Oil Management Standard 
 
Dear Ms. Friedman: 
 
     On Thursday, September 10, 1992 the Environmental Protection 
Agency (EPA) promulgated a final rule amending 40 CFR Part 260 et 
al., "Hazardous Waste Management System; Identification and Listing 
of Hazardous Waste; Recycled Used Oil Management Standards; Final 
Rule." 57 Fed. Reg. 41566. Several provisions of the rule discuss 
its application to "used oil contaminated with chlorofluorocarbons 
(CFCs)". These include 40 CFR §§261.3(a)(2)(v)(B); 
279.10(b)(ii)(B); 279.44(c)(2); 279.53(c)(2); and 279.63(c)(2). 
 
     During a series of conversations with your associate, Randy 
Hill, I asked if these management standards also apply to used oil 
contaminated with hydrochlorofluorocarbons (HCFCs) as opposed to 
CFCs, since, as you know, CFCs are being phased out and replaced 
with HCFCs. Mr. Hill indicated that the regulations apply to used 
oil contaminated with HCFCs in the same way they apply to used oil 
contaminated with CFCs. Mr. Hill's conclusion is logical, 
appropriate, and one with which we agree. 
 
     Since the regulation and preamble are ambiguous on this point, 
we respectfully request written clarification and confirmation that 
used oil contaminated with HCFCs is covered by these regulations in 
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the same manner and to the game extent as used oil contaminated 
with CFCs, and that EPA will interpret the rule in that manner. 
 
Thank you for your prompt attention to this request. 
 
Sincerely, 
Barry M. Hartman 
 
cc:  Randy Hill 


