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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
March 5, 1993 
 
Mr. Christopher G. Swanberg 
Senior Vice President 
Separation and Recovery Systems 
1762 McGaw Avenue 
Irvine, California 92714-4962 
 
Dear Mr. Swanberg, 
 
     Thank you for your letter dated November 12, 1992, concerning 
the use of the Separation and Recovery Systems (SRS) SAREX Process 
for the recycling of petroleum refinery oily wastes, and the status 
of this activity under the Resource Conservation and Recovery Act 
(RCRA). I apologize for the delay in responding to your inquiries. 
We appreciated the opportunity to meet with SRS personnel and Mr. 
Daniel Steinway (of Anderson, Kill, Olick and Oshinsky) on October 
23, 1992, to discuss the issue in detail. You specifically 
requested that EPA concur with you that the SAREX Process, 
operating in the manner you described, meets the definition of 
"closed-loop" reclamation as provided in 40 CFR 261.4(a)(8). You 
also requested that EPA concur that if the SAREX Process was 
receiving listed hazardous wastes (e.g., K048 - K051), and met the 
conditions delineated in §261.4(a)(8), then the secondary materials 
within the process would no longer meet the definition of solid 
waste; and, residues exiting the SAREX Process (exclusive of 
recovered petroleum) (see footnote 1) would be subject to RCRA only 
if exhibiting a characteristic of hazardous waste. 
 
     Based upon the information provided by SRS, Mr. Steinway, and 
a careful review of the RCRA regulations, EPA does not agree that 
the SAREX Process meets the definition of "closed-loop" reclamation 
as defined in §261.4(a)(8). We would characterize the operation of 
the SAREX Process unit (as described by you) as meeting the 
definition of recycling, and therefore would not require a RCRA 
permit under the federal RCRA regulations (40 CFR 261.6(c)(1)); 
however, listed sludges and by-products being reclaimed in the 
process would remain solid and hazardous wastes within the unit, as 
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would any non-reclaimed residues exiting the unit (see footnote 1 
concerning wastewater). The rationale for this determination is 
described below. 
 
     One condition of the closed-loop exclusion is that the 
reclaimed material cannot be used to produce a fuel, or to produce 
a product used in a manner constituting disposal 
(§261.4(a)(8)(iv)). Because the oil recovered using the SAREX 
Process is being returned to the refinery where it will be used to 
produce a fuel (or possibly to produce a product applied to the 
land), the closed-loop exclusion does not apply (see footnote 2). 
 
     If the oil is returned to part of the refining process where 
non-fuel (or non-land application) petroleum products are produced, 
it is possible that the SAREX Process might be eligible for the 
closed-loop exclusion. However, the SAREX Process must still be 
configured in a manner consistent with the other conditions of the 
closed-loop exclusion. EPA promulgated the closed-loop exclusion as 
part of the revised hazardous waste tank rules (51 FR 25422; July 
14, 1986 Federal Register). Based upon comments received during the 
development of that rule, EPA determined that there was a 
substantial number of potentially regulated tanks engaged in "types 
of reclamation operations [that] are best viewed as part of the 
production process, not as a distinct waste management operation." 
51 FR 25442. One of the conditions for the closed-loop exclusion 
that reflects the Agency's desire that the reclamation be integral 
to the production process is that "only tank storage is involved, 
and the entire process through completion of reclamation is closed 
by being entirely connected with pipes or other comparable enclosed 
means of conveyance" (§261.4(a)(8)(i)). Whether or not the SAREX 
Process will receive listed sludges and by-products directly from 
the production processes generating them, in a manner consistent 
with this provision, is a site-specific determination. This is 
especially true because the SAREX Process is designed to be 
installed at different refineries with potentially different 
configurations of production and the generation of listed sludges 
and by-products.  
 
     As you may know, the Definition of Solid Waste Task Force is 
presently revisiting the existing regulations governing the 
definition of solid waste and the recycling of hazardous secondary 
materials. The Task Force's goals include exploring ways to 
simplify the current regulatory system, in order to better 
encourage safe recycling and resource recovery. I can assure you 
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that the issues and ideas presented by SRS and Mr. Steinway during 
the meeting on October 23, 1992 (e.g., performance standards for 
recycling processes, definition of hazardous waste fuel) will be 
taken into consideration as the Task Force proceeds with its 
efforts. In addition, EPA is involved in an on-going dialogue with 
interested parties as part of the rulemaking process specifically 
related to the Hazardous Waste Identification Rule (HWIR), proposed 
on May 20, 1992 (57 FR 21450) and subsequently withdrawn on October 
30, 1992 (57 FR 49280). Part of the original proposed rule 
discussed concentration-based exemption criteria (CBEC), whereby 
listed wastes would no longer be subject to Subtitle C requirements 
if treated to below certain constituent concentration levels. We 
would encourage you to participate in the on-going dialogue, 
specifically with regard to the types of materials entering the 
SAREX Process, and the residuals generated. 
 
     If you have any questions, please contact Ross Elliott of my 
staff at (202) 260-8551. Thank you for your interest in the safe 
recycling of hazardous wastes. 
 
Sincerely, 
Jeffery D. Denit 
Deputy Director 
Office of Solid Waste 
 
cc:  Mr. Daniel M. Steinway 
 
  1  With regard to wastewater effluent from the SAREX Process 
     that is returned to the refinery's wastewater treatment 
     system, EPA policy has been that if the refinery can show 
     that the return water stream is chemically equivalent to 
     the non-listed wastewater influent to the wastewater 
     treatment device that originally generated the listed 
     waste, then the return water stream is not derived-from 
     hazardous waste. Return water that is "chemically 
     equivalent" is defined for purposes of this policy as 
     water that does not contain significantly higher levels 
     of Appendix VIII constituents and total suspended solids 
     (TSS). 
 
  2  However, the recovered oil returned to the refining 
     process is exempt from hazardous waste regulations per 40 
     CFR 261.6(a)(3)(vi), as are the fuels produced from such 
     oil (see §261.6(a)(3)(v) and (vii)). 


