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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
February 23, 1993 
 
Mr. N.G. Kaul, P.E. 
Director, Division of Hazardous Substances Regulation 
New York State Department of Environmental Conservation 
50 Wolf Road 
Albany, New York 12233 
 
Dear Mr. Kaul, 
 
     Thank you for your letter dated November 9, 1992, concerning 
the definition of solid waste under the Resource Conservation and 
Recovery Act (RCRA). In your letter, you raised two specific issues 
involving certain secondary materials: 1) clarification of the 
definition of commercial chemical products that are not found on 
the U- or P-lists in 40 CFR 261.33, and 2) the status of these 
non-listed commercial chemical products when recycled. I hope that 
this response will help clarify the federal regulations regarding 
these issues. 
 
     In addition, you may already be aware that the Director of the 
Office of Solid Waste (OSW) has recently formed a Definition of 
Solid Waste Task Force to re-evaluate the definition of solid 
waste. The Task Force is soliciting input from ASTSWMO, individual 
states, industry, and others on implementation issues such as the 
one raised in your letter. Overall, the Task Force is looking at 
ways to reduce the complexity of our current definition of solid 
waste, reduce disincentives for safe recycling and innovative 
technology development, and address concerns regarding the use of 
recycled hazardous waste in products. I understand that some of 
your staff have already met with the Task Force (prior to your 
letter being sent). Again, this response to your questions is based 
on the current federal regulations. 
 
Definition of Non-Listed Commercial Chemical Products 
 
     Presently, the Agency interprets "non-listed commercial 
chemical products" under RCRA to include all types of unused 
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commercial products that exhibit a characteristic of hazardous 
waste, whether or not these products would commonly be considered 
chemicals (e.g., unused circuit boards, batteries, etc). Of course, 
these determinations are not always straightforward regarding 
certain types of commercial products, such as machinery, 
electronics, and other items containing various components, only 
some of which cause the overall item to exhibit a hazardous waste 
characteristic. We would expect these determinations to be 
site-specific.  
 
Recycling Non-Listed Commercial Chemical Products 
 
     You stated that you were uncertain as to what types of 
"recycling" would qualify a non-listed commercial chemical product 
for the solid waste exemption in §261.2(c)(3), which is further 
clarified in the April 11, 1985 Federal Register (50 FR 14219). As 
you know, EPA defines "recycling" as including use/reuse, and 
reclamation (see 40 CFR 261.2(c)(4),(5), and (7)). Reclamation is 
further defined to be either regeneration, or the recovery of a 
usable product. With regard to the use/reuse provisions, any type 
of secondary material recycled in this manner would not be a solid 
waste, provided that the applicable conditions listed in §261.2(e) 
are met, and that the recycling is legitimate (see §261.2(f)). 
 
     With regard to the reclamation of non-listed commercial 
chemical products, their status is the same as that for listed 
commercial chemical products, as we stated in the April 11, 1985 
Federal Register. This has been the Agency's position since 
publication of that clarification, and has remained unchanged. 
However, we do recognize that the universe of non-listed commercial 
chemical products could present some recycling activities which 
require careful analysis to verify that the recycling is 
legitimate; the burden of proof, however, remains with the person 
claiming that a material is not a solid waste (§261.2(f)). 
 
     You provided an example of off-specification paint, produced 
by a manufacturer and never used; we would define this material as 
a non-listed commercial chemical product. You then described this 
paint as being reclaimed to recover the solvent, resulting in a 
stillbottom containing the pigments and associated metals. We would 
view the off-specification paint, to be reclaimed, as excluded from 
the definition of solid waste. Although the reclamation process is 
recovering a usable product from the paint (i.e., solvent), and is 
not regenerating the paint to make new paint, this activity is 



RO 11726 

nevertheless reclamation and therefore the off-specification paint 
is not a solid waste. Of course, the residual stillbottoms 
generated during reclamation, if characteristically hazardous, 
would be subject to Subtitle C requirements at the point of 
generation (i.e., when removed from the distillation unit), 
assuming they are to be discarded. 
 
     Finally, I would like to emphasize that if a person is 
claiming that a material is excluded or otherwise exempt because it 
is going to be recycled, the burden of proof rests with that person 
to show that the recycling activity is legitimate. For example, if 
a reclamation process recovers only a minimal amount of material, 
of questionable value, while the remaining residue is discarded, 
this would appear to be more like regulated waste treatment than 
recycling. If non-listed commercial chemical products, exhibiting 
a hazardous waste characteristic, are being processed in order to 
treat them (and not to recover a usable product or to regenerate 
them), then the material is not excluded from the definition of 
solid waste under §261.2(c)(3). 
 
     If you have any other comments or questions, please call me, 
or you or your staff could talk with Ross Elliott of my staff at 
(202) 260-8551. Thank you very much. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director  
Office of Solid Waste 


