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     This is in response to David Ullrich's December 24, 1991, 
memorandum in which the Waste Management Division (WMD) requested 
guidance on a number of questions pertaining to 40 CFR 261.5(g)(3). 
In response to WMD's general question, the term "either of which" 
in the introductory paragraph of §261.5(g)(3) refers to both 
on-site and off-site treatment or disposal facilities, which ever 
option the generator chooses for management of any particular 
waste. Thus, if a conditionally exempt generator chooses to treat 
or dispose of his or her hazardous waste on-site at the generator's 
own facility, the facility must meet one of the five conditions 
listed in § 261.5(g)(3)(i) through (v). Similarly, if the 
conditionally exempt generator chooses to send his or her hazardous 
waste to an off-site facility for treatment or disposal, the off 
site facility must meet one of the same five conditions. 
 
     Based on the answer to this question, your questions 2a and 2b 
are addressed below. Question 2b has been amended after discussion 
with Mirtha Capiro of your staff. 
 
     Question: Would a conditionally exempt small quantity 
     generator be required to file a notification for 
     hazardous waste activity and to have a permit under Part 
     270 and 265 if her on-site facility does not satisfy the 
     conditions stated under § 261.5(g)(3)(iii), (v), and (v)? 
 
     Answer: If a conditionally exempt generator disposes of 
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     or treats his or her hazardous waste on-site, the 
     generator's facility must meet one of the five conditions 
     listed in § 261.5(g)(3). Therefore, if, as in your 
     question, the generator's on-site facility does not meet 
     the conditions of § 261.5(g)(3)(iii), (iv), or (v) (see 
     footnote 1), the facility must meet the conditions of 
     either § 261.5(g)(3)(i) or (ii). Therefore, such a 
     facility must be permitted under 40 CFR Part 270, or in 
     interim status under 40 CFR Parts 270 and 265. In either 
     case the facility would be required to file a 
     notification of hazardous waste activity and obtain an 
     EPA Identification Number (see §§ 264.11 and 265.11). 
 
     Question: If a conditionally exempt small quantity 
     generator exceeds the generation quantity limits of � 
     261.5, does management of his or her hazardous waste 
     remain subject to § 261.5(g)(3)? 
 
     Answer: No. If a generator generates greater quantities 
     of hazardous waste in a calendar month than the quantity 
     limits set forth in § 261.5, he or she is not a 
     conditionally exempt small quantity generator during that 
     month. Thus, management of any hazardous wastes he or she 
     generates during that month is not subject to §261.5, but 
     is instead subject to the applicable small quantity or 
     large quantity generator provisions of 40 CFR Part 262. 
 
     Thank you for your interest in the conditionally exempt small 
quantity generator regulations. I hope this information is useful 
to you and your staff. If you have any further questions please 
contact Charlotte Mooney, of my staff, at (202) 260-6926. 
 
1  Thus is not: 
 
 (1) Authorized to manage hazardous waste by a state with a 
     hazardous waste management program approved under 40 CFR 
     Part 271; 
 (2) Permitted, licensed, or registered by a state to manage 
     municipal or industrial solid waste; or 
 (3) A facility which (a) beneficially uses or reuses, or 
     legitimately recycles or reclaims its waste; or (b) 
     treats its waste prior to beneficial use or reuse, or 
     legitimate recycling or reclamation. 


