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9441.1992(09) 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
May 24, 1992 
 
Arline M. Seeger 
Morgan, Lewis, & Bockius 
Counselors at Law 
1800 M Street, N.W. 
Washington, D.C. 20036 
 
Dear Ms. Seeger: 
 
     Thank you for your letter of April 23, 1992, inquiring about 
the applicability of RCRA hazardous waste export requirements, 
found in 40 CFR 262 Subpart E, to treatability study samples. 
Treatability study is defined in Section 260.10 as "a study in 
which a hazardous waste is subjected to a treatment process to 
determine: (1) Whether the waste is amenable to the treatment 
process, (2) what pretreatment (if any) is required, (3) the 
optimal process conditions needed to achieve the desired treatment, 
(4) the efficiency of a treatment process for a specific waste or 
wastes, or (5) the characteristics and volume of residuals from a 
particular treatment process. Also included in this definition for 
the purpose of the Section 261.4 (e) and (f) exemptions are liner 
compatibility, corrosion, and other material compatibility studies 
and toxicological and health effects studies. A "treatability 
study" is not a means to commercially treat or dispose of hazardous 
waste."  
 
     Sections 261.4(e) and 261.4(f) allow exemptions from 
regulation under RCRA to persons who generate or collect samples 
for the purpose of conducting treatability studies, as defined 
above, and to the samples themselves. EPA promulgated these 
regulations on July 19, 1988. In the preamble to the rule, the 
Agency exempted "...samples sent for treatability studies from 
Subtitle C requirements. These include the requirement to notify 
EPA prior to export of hazardous waste..." 53 Fed. Reg. 27, 290, 
27, 293 (July 19, 1988).  
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     Persons who generate or collect samples for the purpose of 
conducting treatability studies must meet the requirements of 
Section 261.4(e) to be eligible for the exemption. As you stated in 
your letter, Section 261.4(e)(2)(iv) requires that "The sample is 
shipped to a laboratory or testing facility which is exempt under 
Section 261.4(S) or has an appropriate RCRA permit or interim 
status." In addition, Section 261.41(e)(2)(v)(C)(2) requires the 
generator or sample collector claiming the exemption to keep 
records of the EPA identification number of the laboratory or 
testing facility receiving the waste.  Laboratories or testing 
facilities outside of the jurisdiction of the United States, 
however, are not subject to RCRA regulation and, therefore, cannot 
be permitted or be assigned an EPA identification number. As a 
result, it would appear to be impossible for a generator or sample 
collector seeking the exemption to satisfy either condition and 
thus qualify for the exemption for a treatability study sample 
bound for export. However, as the preamble language quoted above 
indicates, we do not believe that these conditions were intended to 
deny the exemption to samples destined for study in another 
country. Therefore, persons who generate or collect samples for the 
purpose of conducting treatability studies outside the U.S. and who 
meet all of the requirements set forth in Section 261.4(e), except 
for 261.4(e)(2)(iv) and 261.4(e)(2)(v)(C)(2), meet the terms of the 
exemption.  
 
     Your letter also alluded to the Basel Convention on the 
Control of Transboundary Movements of Hazardous Wastes and Their 
Disposal and its entry into force on May 5, 1992, for certain 
countries which have ratified it. France, the country to which you 
are proposing to send the treatability study sample, has ratified 
and is, therefore, a Party to the Convention, whereas the U.S. has 
not ratified. On May 5, 1992, the Convention requires that Parties 
prohibit transboundary movements of hazardous and other wastes with 
non-Parties, except when a separate international agreement exists 
for those movements. The agreement must be compatible with 
environmentally sound management, under the terms of Article 11 of 
the Convention.  
 
     Both the U.S. and France, as Members of the Organization for 
Economic Cooperation and Development (OECD), have adopted an OECD 
Council Decision, C(92)39/FINAL (March 30, 1992), so that certain 
transboundary movements of recyclables may continue after entry 
into force of the Basel Convention. However, this multilateral 
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arrangement pertains to movements of wastes destined for recovery 
operations; it does not include movements of hazardous waste 
samples destined for treatability studies. Because exports of 
hazardous waste treatability study samples are not covered by the 
OECD Council Decision, and because the U.S. is not a Party to the 
Basel Convention, a person seeking to export wastes from the U.S. 
to a Basel Party should determine if the government of the 
importing country (the Party) considers the movement subject to the 
terms of the Basel Convention. If the country, in this case France, 
interprets the Convention to cover treatability study samples, it 
will likely be a prohibited shipment as of May 5, 1992. Mr. Francis 
Combrouze of the French Environment Ministry may be contacted at 
33.1.47.58.12.12 for assistance in determining if such a movement 
would be subject to the Basel Convention, in the judgment of the 
French government.  
 
     Please note that 40 CFR Section 262.53 requires that 
notifications of intent to export wastes subject to the RCRA 
regulations ... "should be submitted sixty (60) days before the 
initial shipment is intended to be shipped off site." 
 
     Thank you for your interest in the safe and effective 
management of hazardous waste. If you have any further questions, 
please contact Angela Cracchiolo of my staff at (202) 260-4779. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director  
Office of Solid Waste 


