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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
JUN 21 1991 
 
Mr. Basil G. Constantelos, Director 
Environmental Affairs 
Safety-Kleen 
777 Big Timber Road 
Elgin, Illinois  60123 
 
Dear Mr. Constantelos: 
 
Thank you for your letter of April 17, 1991, requesting  
comments on a position paper on spent absorbent materials. 
 
We have completed reviewing your paper and have included a  
number of comments in the enclosure to this letter for you to  
consider, as this is a complex area of the Resource Conservation  
and Recovery Act.  Please note that these comments are of a 
generic technical nature and are therefore not specific to a 
given factual situation. 
 
We appreciate the opportunity to review your position paper.  
The Environmental Protection Agency is glad to help ensure the 
safe and effective disposal of hazardous waste. 
 
Sincerely yours, 
 
Original Document signed 
 
Sylvia K. Lowrance, Director 
Office of Solid Waste 
 
Enclosure 
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ENCLOSURE 
 
The opening statement (basis) of the paper states that  
absorbents used to collect used oil, fuels, or solvents may not 
be disposed of in a sanitary landfill when they are generated by 
a small or large generator.  This is not entirely correct.  Under  
federal rules, a conditionally exempt small-quantity generator  
(SQG producing less than 100 kg/mo.) in compliance with 40 CFR  
261.5 may dispose of hazardous waste in a sanitary landfill if  
that facility is permitted, licensed, or registered by the state  
to manage municipal or industrial solid waste per 40 CFR 261.5. 
 
In the discussion pertaining to mixtures of spent absorbent  
and "F or U" listed hazardous waste, it says that these mixtures  
must be shipped and manifested as "F or U" wastes.  There is an  
exception to this classification, however, for mixtures of listed  
wastes that are listed only for a characteristic.  If the listed  
hazardous waste is mixed with contaminated absorbents (a solid  
waste), and those mixtures no longer exhibit a hazardous  
characteristic, the mixture rule exclusion in 40 CFR  
261.3(a)(2)(iii) applies, and these mixtures are not classified 
as listed "F or U" wastes and are not subject to further  
regulation.  The deliberate mixing of absorbent and hazardous  
waste to render the mixture non-hazardous may, however, be  
interpreted as "treatment" per 40 CFR 260.10 and may require a  
permit and compliance with Part 268 land disposal restrictions. 
 
The discussion of absorbents and non-listed waste mixtures  
addresses mixtures involving flammable liquids.  The discussion 
on flammable liquids, test methods, and resulting classification  
is hard to follow.  A waste liquid or mixture containing a free  
liquid phase (as defined by our paint filter liquids test-method  
9095) is ignitable under the Resource Conservation and Recovery  
Act (RCRA) if the waste (or liquid phase) has a flashpoint 
< 140ºF using the methods specified in 40 CFR 261.21(a)(1).  If  
the mixture has no free liquid phase, then it is considered a  
solid.  Solids that meet the criteria in §261.21(a)(2) concerning  
the ability to cause fire through friction, absorption of  
moisture, or spontaneous chemical changes such that they ignite  
and burn vigorously thereby creating a hazard are classified as  
ignitable hazardous wastes.  If a mixture of a characteristic  
waste absorbent has a free liquid phase with a flashpoint 
< 14¯F, it is ignitable.  If there is no free liquid phase, 
then the qualitative criteria for solids apply; if the mixture  
meets those criteria, it is classified as ignitable. 
 
With respect to Department of Transportation (DOT)  
classification of these materials, please note that the  
definitions and criteria for hazardous materials under DOT are  
often different from those of RCRA hazardous wastes.  RCRA  
hazardous wastes are, in fact, a subset of DOT hazardous  
materials.  However, the DOT hazard classes do not directly  
correspond to RCRA hazard characteristics. For example, DOT 



RO 11619 

 
-2- 
 
classifies materials as "flammable" if the liquid has a  
flashpoint < 100ºF, and classifies liquids with flashpoints 
between 100º and 200ºF as "combustible."  EPA classifies 
hazardous wastes as "ignitible" with a flashpoint < 140ºF.  
Therefore, some EPA ignitibles may be DOT flammable, and some 
may be DOT combustible, depending on flashpoint.  You should  
consult DOT to further clarify its nomenclature and criteria. 
 
In that same discussion of absorbent mixtures, there is also 
a reference to liquids containing TCLP constituents.  The mixture  
would be classified as TC hazardous if it exceeded the regulatory  
levels in §261.24. 
 
In the discussion on used oil, there also seems to be some  
confusion.  The basis for the statement that "used oil is assumed  
to exhibit a characteristic of hazardous waste due to its use..."  
is unclear.   Such a blanket statement is not supported by  
recently collected EPA data, which will be noticed and discussed  
in an upcoming used oil proposal in September.  Generators are  
responsible for making a hazardous waste determination if they  
plan to dispose of used oil.  If the oil or oil/absorbent mixture  
exhibits a hazardous characteristic, then disposal options depend  
on the generator's status (i.e., conditionally exempt SQG waste  
may be disposed of in municipal or industrial landfill that is  
permitted, licensed, or registered by the state).  If a used  
oil/absorbent mixture is to be burned for energy recovery, then 
40 CFR 266 Subpart E applies. 


