
 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C.  20460 

 
 
December 3, 1990 
 
Vice Admiral P.M. Hekman, Jr. 
Department of the Navy 
Naval Sea Systems Command 
Washington, D.C.  20362-5101 
 
Dear Admiral Hekman: 
 

Thank you for your letter of November 7, 1990, regarding the Fiscal Year 1990 Defense 
Authorization Act and its impact on the Navy's hazardous waste handling procedures.  Last summer, my 
staff became aware of the issues mentioned in your letter, and they have been investigating how the new 
legislation affects the Solid Waste Disposal Act. 
 

The legislation at 10 U.S.C. 7311 puts a certain burden on the Navy and its contractors to 
obtain separate “generator identification numbers” in order to document which party generated a 
hazardous waste during the repair of a ship.  Section 7311(a)(4)(B) specifically states: 
 

A determination under this paragraph of whether the Navy is a generator, a contractor is a 
generator, or both the Navy and a contractor are generators, shall be made in the same manner 
provided under subtitle C of the Solid Waste Disposal Act (42 U.S.C. 6921 et seq.) and 
regulations promulgated under that subtitle. 
 
Under the federal hazardous waste regulations, a “generator” is defined in 40 CFR 260.10 as 

“…any person, by site, whose act or process produces hazardous waste … or whose act first causes a 
hazardous waste to become subject to regulation.”  EPA interprets the act of owning a vessel such as a 
Navy ship to cause the Navy to be a generator of hazardous wastes that are produced during the repair 
of the ship; in addition, a contractor actually conducting the repair is also a generator.  In 1980, EPA 
addressed the issue of more than one party being responsible for a hazardous waste's generation by 
introducing the concept of “cogenerators.”  If more than one party plays a role in the generation of a 
hazardous waste at a site, the parties are “cogenerators” and must decide between themselves who is to 
assume the generator responsibilities.  See the discussion in the enclosed Federal Register notice. 
 

One of the generator's requirements is to obtain an EPA identification number (see the 
requirement in 40 CFR 262.12). Since a generator is defined as a “person, by site,” the person 
generating hazardous wastes at a given site must obtain an EPA identification number for that site. 
 

EPA’s data management system for hazardous waste generators, transporters, and treatment, 
storage, and disposal facilities is set up to assign only one EPA identification number per unique site.  To 



 

assign more than one number to a unique site raises certain issues that EPA is still investigating.  
However, EPA's Office of Solid Waste will be rethinking the entire ID number assignment issue within 
the next eighteen months.  Currently, the EPA regions and authorized states are responsible for assigning 
the numbers, and may make their own determinations of how to assign numbers at port facilities. 
 

Assuming only one EPA identification number is issued to a port where a contractor is repairing 
a Navy ship, both the Navy and its contractor may use that EPA identification number in completing 
Box 1 of the Uniform Hazardous Waste Manifest.  Note that nothing in the hazardous waste regulations 
prevents a generator, such as the U.S. Navy, from assigning its own tracking numbers on manifests in 
order to identify a particular contractor who was involved in generating the hazardous waste in that 
shipment (or, similarly, assigning tracking numbers that relate a particular hazardous waste shipment to a 
given ship or port of origin).  Such “internal” tracking numbers could be placed in Box 15 of the 
Uniform Hazardous Waste Manifest. 
 

Please be aware that this response reflects the federal hazardous waste regulations.  States may 
impose their own requirements that are stricter or broader than the federal requirements.  If you have 
further questions on this issue, please have your staff contact Becky Cuthbertson of my staff at (202) 
475-8551. 
 

Sincerely yours, 
 
 

Don R. Clay  
Assistant Administrator 



 

DEPARTMENT OF THE NAVY 
 
 
 

November 7, 1990 
 
Mr. Don R. Clay 
Assistant Administrator for Solid Waste and Emergency Response 
Environmental Protection Agency 
401 N Street, Southwest 
Washington, DC 20460 
 
Dear Mr. Clay: 
 

The purpose of this correspondence is to enlist your assistance in resolving an issue regarding 
management and disposal of hazardous waste generated during Navy ship repairs performed by private 
shipyards. 
 
 The FY90 DOD Authorization Act amended 10 U.S.C. 7311 regarding hazardous waste 
management for contracts, other than new construction, for work on board naval vessels.  The 
amendment, included at enclosure (1), requires the contractor to provide a hazardous waste generator 
identification number on manifests for contractor generated hazardous waste; the Navy to provide a 
hazardous waste generator identification number for Navy generated waste; and for the contractor and 
the Navy to provide a number for co-generated waste.  The amendment further refined an existing 
requirement to identify the types and quantities of hazardous waste expected to be generated in the 
contractor’s facility.  Prior to the amendment, it was Navy policy that the owner of the facility where 
ship repair work was being performed would perform the hazardous waste generator duties including 
manifesting the waste using the shipyard owner’s identification number.  This policy was consistent with 
our understanding of applicable Federal and state laws. 
 

The Naval Sea Systems Command (NAVSEA) and in particular, the Supervisors of 
Shipbuilding, Conversion and Repair (SUPSHIPs) who are responsible for managing private sector 
repairs of Navy ships throughout the country, have implemented the new provisions of 10 U.S.C. 7311 
in standard work specifications and contract clauses for ship repair work and have applied for 
hazardous waste identification numbers with state and/or regional EPA offices. 
 

Responses received from state agencies and EPA regional offices thus far have been 
inconsistent.  We have included a copy of a State of South Carolina letter to EPA Region IV, a State of 
Washington letter to the Navy, and two letters to Region IX from the Navy at enclosures (2) through 
(5) for your information.  The unique provisions in 10 U.S.C. 7311 are requiring many states to review 
their own regulatory provisions.  Further complicating the issue is the lack of definition of terms used 
only in 10 U.S.C. 7311.  While several states have agreed to issue permanent generator numbers to 
SUPSHIPs, others interpret EPA regulations regarding “division of responsibility for generator duties” 



 

very rigidly - limiting the issuance of generator numbers to owners of the facility.  This interpretation has 
prevented small ship repair contractors who perform work on Navy ships docked at a Navy facility 
from complying with the requirements of 10 U.S.C. 7311 to provide generator numbers to manifest 
hazardous waste they generate.  It has also hampered Navy efforts to comply with the requirements of 
10 U.S.C. 7311. 
 
 We are advised that several states have requested direction from the regional offices who in turn 
have requested rulings from EPA headquarters.  A NAVSEA representative met with EPA 
headquarters personnel on 30 May 1990 and discussed in general the difficulties that the SUPSHIPs 
were having in obtaining generator numbers and that the states were having in fitting 10 U.S.C. 7311 
requirements into their RCRA manifesting systems.  While the meeting was productive in identifying the 
issues, no concrete solutions were identified. 
 
 The SUPSHIPs have managed to make arrangements for disposal of hazardous waste 
generated during performance of ship repair contracts or have directed the ships to off-load any Navy 
waste at Navy owned facilities prior to ship arrival at the repair facility.  The efforts do not present a 
permanent or satisfactory solution, however, and with the recent involvement of EPA regional offices, it 
is time to resolve the issue.  We need guidance to the issued that addresses the unique problems raised 
by 10 U.S.C. 7311 and allows us to comply in a consistent manner with its requirements and Resource 
Conservation and Recovery Act requirements for the responsible management of hazardous waste 
including a system for tracking its generation, management and disposal. 
 
 Since neither 10 U.S.C. 7311 nor RCRA define the terms “Navy generated,” “contractor 
generated,” and “co-generated,” the Navy has developed its own contractual definitions.  We believe 
these definitions are consistent with RCRA and have included a copy of our contract clause for your 
assistance in reviewing this issue.  We would ask that any guidance provided by your office to the 
regions and states would facilitate our use of the contract provisions to implement 10 U.S.C. 7311 and 
authorize the navy and the contractors, as appropriate, to obtain generator numbers for disposal of 
waste by a party other than the site owner.  Senior members of my staff are available to meet with EPA 
personnel to examine the alternatives and assist in developing a solution.  I have asked my Director of 
Environmental Protection, Dr. Kurt Riegel to take the lead on this very important issue.  Dr. Riegel may 
be reached on (703) 602-3594. 
 
 
 
 

P.M. Hekmen, Jr. 
Vice Admiral, U.S. Navy 
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