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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
AUG 15 1990 
 
Mr. Ted A. Hopkins 
Environmental Specialist III 
Department of Environmental Quality 
Willamette Valley Region 
750 Front Street, Northeast 
Suite 120 
Salem, Oregon  97310 
 
Dear Mr. Hopkins: 
 
This is in response to your letter of May 2, 1990 regarding 
an electroplating plant inspection and how the facility's 
treatment processes are regulated.  You described the facility as 
a circuit board manufacturer which conducts common metal 
electroplating, precious metal electroplating, etching, stripping 
and sulfuric acid anodizing.  The facility also treats and stores 
the wastewaters from these processes in tanks and containers. 
 
In responding to your questions related to the status of 
various containers, the units are addressed in the order that 
they occur in the process.  That is, the wastewater containers 
(the subject of your second and third questions) will be 
discussed first. 
 
Containers are used initially to store process wastewater 
prior to introduction into a 500 gallon round tank used for pH 
adjustment and settling.  You wanted to know whether the 
containers were "ancillary equipment" to the tank which you 
classify as either an elementary neutralization unit or a 
wastewater treatment unit.  It was never EPA's intent to include 
containers in the definition of "ancillary equipment", which is 
defined in 40 CFR 260.10.  Also, since the containers are 
apparently not used for elementary neutralization, they are not 
exempt from regulation as elementary neutralization units.  The 
containers used for rinsewater storage prior to treatment are, 
therefore, subject to generator standards including the 
accumulation time limits under 40 CFR 262.34, provided that these 
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rinsewaters are hazardous.  These standards require, among other 
things, labelling and dating of the containers. 
 
This interpretation also applies to the second container 
area (item #3 of your description of system #1), used for 
additional settling of sludges which are generated in the round 
500 gallon tank.  As stated above, these containers are not 
ancillary equipment and are not exempt elementary neutralization 
units.  Note that the generator accumulation time limits began 
when the rinsewaters were placed in the first containers used for 
storage prior to tank treatment (if these rinsewaters are 
hazardous).  Thus, a storage permit would be needed for either 
container area used for storage or sludge settling should the 
rinsewaters remain in the containers for more than 90 days. 
 
Your remaining questions relate to wastewater treatment and 
elementary neutralization.  First, you asked whether the Agency 
has ever formally defined "wastewater."  The Agency has never 
defined "wastewater" in the Subtitle C regulations.1  Typically, 
EPA has used a very broad interpretation in other regulatory 
programs (e.g., the Effluent Guidelines Division's Development 
Document for Electroplating Pretreatment Standards defines 
wastewater as "any water that has been released from the purpose 
for which it was intended to be used").  The "few percent source 
contaminant" criterion reflected in your question is not a 
regulatory definition of wastewater and, thus, not part of the 
definition of a wastewater treatment unit.  While at the time 
that the referenced memorandum was issued we intended to modify 
the wastewater treatment tank definition, we never finalized that 
definition. 
 
Next, you requested the definition of wastewater treatment 
sludge and asked whether a wastewater treatment sludge can be 
generated in an elementary neutralization unit.  "Sludge" is 
defined at 40 CFR 260.10 as "any solid, semi-solid, or liquid 
generated from a municipal, commercial, or industrial wastewater 
treatment plant, water supply treatment plant, or air pollution 
control facility exclusive of the treated effluent from a 
wastewater treatment plant."  Thus, wastewater treatment sludge 
is any material that precipitates or otherwise is separated from 
wastewater during treatment. 
 
The identity of wastewater treatment sludge, for the purpose 
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of the hazardous waste listings, is independent of the permitting 
status of the unit in which the sludge is formed.  Accordingly, 
sludge generated from the treatment of electroplating wastewaters 
in an elementary neutralization unit meets the definition of 
F006. 
                   
1    The Agency has defined wastewater under the Land Disposal 
     Restrictions program for the purpose of establishing 
     BDAT treatability groups; however, this definition is not 
     pertinent to this issue. 
 
Your next question dealt with whether a unit could be a 
wastewater treatment unit one day and an elementary 
neutralization unit the next.  The definitions of "elementary 
neutralization unit" and "wastewater treatment unit" differ 
primarily in the type of waste that is influent to the unit. 
Influent to an ENU meets the hazardous waste characteristic of 
corrosivity (or is listed due solely to corrosivity) whereas 
influent to a WWTU either is hazardous or forms a hazardous waste 
upon treatment.  Thus, the two definitions are not mutually 
exclusive (a unit that neutralizes a corrosive wastewater could 
potentially meet either definition).  Further, the same unit 
could meet different definitions at different times, depending 
upon the influent.  However, it is important to keep in mind that 
the unit is exempt from permitting if it meets either definition, 
but the sludge, upon removal, is subject to all applicable 
regulations. 
 
Your next question related to the treatment of a specific 
type of waste.  Generally, you cannot treat a waste that is both 
corrosive and otherwise hazardous (due to listing or by 
exhibiting a different hazardous characteristic) in an ENU since 
the influent must be corrosive only in order to meet the 
definition of an ENU.  Units that treat wastes such as that 
mentioned in your example are likely to meet the "wastewater 
treatment unit" definition, so long as they meet the remainder of 
the 40 CFR 260.10 stipulations regarding Clean Water Act 
regulation and the definition of tanks. 
 
You next asked about the status of tank systems related to 
treatment units.  Tank systems used to treat to store wastewater 
are excluded if they meet the definition of wastewater treatment 
unit in 40 CFR 260.10 and are dedicated for that purpose.  If 
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these wastewater tank systems are ever used for hazardous waste 
storage or treatment prior to off-site disposal, they would not 
be excluded units and would be subject to storage and treat- 
ment standards for hazardous waste tanks (see 53 FR 34079, 
September 2, 1988). 
With regard to the manufacturing of printed circuit boards, 
you correctly note that, although the industry is no longer 
specifically included in the listing, the processes used (e.g., 
chemical etching) still cause the wastes to meet the F006 
listing.  The F006 reinterpretation, which was published in the 
December 2, 1986, Federal Register was essentially a correction 
to reflect the Agency's policy of referring to "processes" only 
rather than a specific industry (e.g., printed circuit board 
manufacturing) in the "non-specific source" F listings.  The 
notice did not otherwise change the scope of the listing with 
respect to this industry. 
 
As to sludges from sulfuric acid anodizing, these wastes do 
not meet the F019 listing since anodizing is not considered to be 
a "conversion coating" process.  Anodizing is an electrical 
process wherein the part is made anodic, whereas conversion 
coating uses non-electrical processes. 
 
Should you have any further questions, please feel free to 
contact my staff.  Contact Dave Topping for electroplating 
questions at (202) 382-7737 and Chet Oszman or Bill Kline on 
wastewater treatment and tank issues at (202) 382-4499 and 
(202) 475-9614 respectively. 
 
Sincerely, 
 
 
Sylvia K. Lowrance 
Director 
Office of Solid Waste 
 


