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June 14, 1990 
 
MEMORANDUM 
 
 
SUBJECT: RCRA Waste Classification of Laboratory Standards 
 
FROM: David Bussard, Director  
 Characterization and Assessment Division (OS-330) 
 
TO: Howard Wilson, Manager  
 Environmental Compliance Program 

Environmental Health and Safety Division (PM-273) 
 
 

This is in response to your memorandum of March 1, 1990, in which you requested that we 
provide clarification for the classification of wastes generated in laboratories. Specifically, you presented 
examples relevant to the preparation of laboratory standards using substances regulated under 40 CFR 
261.33(e) and (f) (the P and U lists). 
 
1) QUESTION:  In the preparation of performance evaluation (PE) samples containing P or U-
listed chemicals, an aliquot of the sample is taken and diluted 100 - 1000 fold to a final volume of one 
liter of water or solvent before analysis.  The first question related to this scenario is whether the PE 
sample is a commercial chemical product (CCP) or is eligible for exclusion as a sample.  Second, if the 
PE sample is indeed considered a commercial chemical product, you inquired whether the dilution of the 
PE sample before analysis is considered “use.” 
 

For example, organic semi-volatile PE samples to be analyzed for SDWA and NPDES 
certification will contain toxaphene (P123).  Would the disposal of excess analytical solution be 
considered P123, D015 (if over 0.5 mg/L),D002 (if pH < 2), or a combination of the above? 
 
 ANSWER:  Such samples are regulated as commercial chemical products provided that they 

have only one active ingredient. In the example you provided, the formulation consists of water 
plus the CCP as the sole active ingredient and, therefore, the excess analytical solution is 
correctly classified as EPA Hazardous Waste No. P123.  

 
(2) QUESTION:  In the preparation of laboratory standards, P and U-listed chemicals are mixed 
with water, acids, bases, or solvents.  The resulting standard solution are disposed of when there is an 



excess, when they have exceeded their shelf life, or when they have been contaminated (not through 
use).  The disposal of these waste standard solutions bring about several waste classification questions. 
 
2A) QUESTION:  Are these waste standard solutions P or U-listed wastes in cases in which the 
P/U listed solute is dissolved in water, acidic/basic solutions, organic solvents, or homogeneously mixed 
in an inert medium such as soil? 
 
 ANSWER:  The answer in all these situations is “yes.” Dissolving or diluting these chemical 

products to make laboratory standards (in lieu of buying such solutions) does not constitute use 
of these chemicals.  The Federal Register notice which describes the sole active ingredient rule 
(§261.33 (d)) refers to the fact that many of the compounds listed under §261.33 (e) and (f) 
are frequently dissolved in solvents, preservatives, and the like, but this fact does not detract 
from the material’s meeting the listing description (see 45 FR 78529, November 25, 1980).  
Assuming that there is a sole active ingredient (or, in this case, analyte), the mixtures you 
describe in your question meet the listing description in 40 CFR 261.33 even if the solvent (s) 
used are also listed in §261.33. 

 
2B) QUESTION:  If in the preparation of standards an acid or base is used as the solvent for a P or 
U-listed chemical and the final solution is corrosive, is the solution, upon disposal, D002 or D004 - 
D017 if it exceeds the EP Toxicity criteria, or a P/U-listed waste?  For example, the atomic absorption 
analysis of arsenic requires the preparation of a standard with arsenic trioxide.  Specifically, 1.32 g of 
As2O3 (P012)analytical reagent grade) is dissolved in one liter of distilled water, and several milliliters of 
concentrated nitric acid are added for preservation.  Would the correct waste classification be P012, 
D004, or D002 (if pH < 2) or a combination thereof? 
 

ANSWER:  This situation is similar to the previous question. The solution you describe definitely 
meets the listing description for P012.  Even if the waste is classified as a listed waste, waste 
generators should furnish information regarding whether the waste also exhibits any hazardous 
waste characteristics.  There are several reasons for this:  1) safety of personnel at these 
facilities; 2) There are restrictions in §5264 and 265 regarding various characteristic wastes 
(e.g., reactivity and ignitability) in landfills or surface impoundments; and 3) The Land Disposal 
Restrictions program requires such knowledge to comply with Part 268 standards.  (See 55 FR 
22520 - 22720, June 1, 1990.)  Although Federal law does not require that all applicable waste 
codes be placed on the hazardous waste manifests, Land Disposal Restrictions regulations will 
require that all waste codes be reported for the purposes of meeting LDR provisions.  (See 40 
CFR 268.7.)  In addition, many state agencies may have more stringent rules concerning proper 
manifesting of wastes in which listing and characteristic waste codes apply. 

 
2C) QUESTION:  In the preparation of quality control solutions, commercial chemical products 
(either in liquid or solid form) are dissolved in an organic solvent.  Because the organic solvent is used 
for its solvent properties (i.e., to solubilize mobilize, or dissolve other chemical substances), any excess 
or expired solutions should be disposed of with the spent solvent hazardous waste identification number.  
Is this correct? 



 
For example, if a solution of 0.01 g aldrin (P004) and 0.01 g dieldrin (P037) dissolved in 100 

mL of methanol is to be disposed of would the waste be classified as F003 and P037 and P004?  The 
methanol, in this case, is used to solubilize the pesticide constituents, and the waste, therefore, meets the 
spent solvent listing. 
 

ANSWER:  The above statements are not correct.  The answer to these questions is just like 
the answer to question 2A.  Assuming that there is only one active ingredient (i.e., analyte or 
solute), the excess or expired solutions should be given the applicable commercial chemical 
product hazardous waste identification number under §261.33 no matter how many solvents are 
used (even if the solvents themselves are listed in §261.33).  In the above example, more than 
one active ingredient exists, therefore the solution does not meet any listing description at this 
time.  Additionally, when a solvent is used to formulate a compound or product (such a CCP), 
neither the solvent nor the formulated product meets the listing description for spent solvents.  
(See 50 FR 53315, December 31, 1985.)  The disposed solution would have to be tested for 
hazardous waste characteristics, and would probably fail the ignitability (D001) characteristic. 

 
3) QUESTION:  Laboratories prepare many reagents with P and U-listed chemicals.  During the 
analysis of polychlorinated dibenzo-p-dioxins and dibenzofurans, a reagent containing methylene 
chloride/methanol/benzene (75:20:5) is used.  Upon disposal of excess reagent, would the mixture be 
identified as U080 (methylene chloride/CCP), U154 (methanol/CCP), U019 (benzene/CCP), F002 
(methylene chloride/solvent), F003 (methanol/solvent), or F005 (benzene/solvent)? 
 

ANSWER:  None of the above.  If any one P or U-listed chemical is dissolved in this reagent 
for the purpose of analysis, the discarded unused reagent would carry the waste code of that 
particular solute.  (See answers to 2A and 2C.) From the description of the reagent you 
provided above, the unused reagent would be hazardous only if it exhibits a hazardous 
characteristic.  This particular reagent would probably exhibit the characteristic of ignitability 
(D001).  Please note that this waste also would be EP toxic for benzene when the newly 
promulgated organic Toxicity Characteristic becomes effective in September, 1990. 
 
Thank you for your inquiry.  If you have any further questions, please contact Ron Josephson of 

my staff at 475-6715. 
 
cc: Waste Management Division Directors, Regions I - X  

Susan Bromm, OWPE (OS-520) 
 
 

FaxBack #  11523 
 


