
 

  

      

 

         

  

      

   

      

   

  

      

       

    

 

 

 

 

 

  

 

 

  
  

STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WAS HINGTON, D.C . 20460 

OFFICE OF 
LAND AND EMERGENCY 

MANAGEME

Date: 11.19.2021 

COVERSHEET: EXPLANATION OF CITATION AND/OR TERMINOLOGY CHANGES IN THIS POLICY 

DOCUMENT 

This policy document remains wholly in effect, but some or all of the regulatory citations within it have 

changed. These changes do not alter the existing regulatory interpretations. 

As part of the 2016 Hazardous Waste Generator Improvements Rule, many of the regulations that apply 

to hazardous waste generators were moved to, or reorganized within, title 40 of the Code of Federal 

Regulations (CFR) part 262. To view a crosswalk between the old and new citations, please visit the 

Hazardous Waste Generator Regulations Crosswalk webpage. 

The Hazardous Waste Generator Improvements Rule also made changes to terms that may be included 

in this document. The most common term change was replacing “conditionally exempt small quantity 

generators” (CESQGs) with “very small quantity generators” (VSQGs). In addition, EPA defined the term 

“central accumulation area” (CAA) to mean a generator’s 90- or 180-day accumulation area for 

hazardous waste. 

Jessica Young 

Chief of the Recycling and Generator Branch 

Office of Resource Conservation and Recovery 

https://www.epa.gov/hwgenerators/final-rule-hazardous-waste-generator-improvements
https://www.epa.gov/hwgenerators/hazardous-waste-generator-regulations-crosswalk


 

 

 

 

 

 

 

9453.1989(08) 

OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 

AUG 2 1989 

T.R. Kirk, Environmental Scientist 
Fehr-Graham & Associates 
660 W. Stephenson St. 
Freeport, Illinois 61032 

Dear Mr. Kirk: 

This is in response to your letter of July 6, 1989, 
requesting a clarification of 40 CFR Section 262.34(c), the 
"satellite accumulation" provision. Section 262.34(c)(1) states 
that, provided certain requirements are met, "a generator may 
accumulate as much as 55 gallons of hazardous waste or one quart 
of acutely hazardous waste listed in Section 261.33(e) in 
containers at or near any point of generation where wastes 
initially accumulate, which is under the control of the operator 
of the process generating the waste ..." Your question concerns 
whether the 55 gallon limit on hazardous waste applies to the 
total quantity of hazardous waste accumulated at the satellite 
location, or it is applies to each waste stream accumulated at 
the satellite location. 

The 55 gallon limit applies to the total of all the non-
acutely hazardous waste accumulated at a satellite accumulation 
area. In the enclosed Federal Register notice of December 20, 
1984 (49 FR 49568) EPA explicitly states that the 55 gallon limit 
on non-acutely hazardous waste applies to each satellite 
accumulation area. 

Although the total amount of hazardous waste that may be 
accumulated at any one satellite area is limited to 55 gallons, 
EPA intentionally did not limit the total number of satellite 
areas at a generator's facility nor specify the size of the 
containers to be used for accumulation. A case-by-case analysis 
is necessary to determine whether a generator is accumulating 
more than 55 gallons of waste at one satellite area, or whether a 
generator has more than one satellite area. An example of a 
situation that would not be in compliance with the regulations is 
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given in the enclosed Federal Register notice on page 49569, 
column 3. The appropriate State or EPA Regional office would 
make these case-by-case determinations. 

If you have any further questions regarding this letter, you 
may contact Emily Roth of my staff at (202) 382-4777. 

Sincerely, 

Original Document signed 

Syliva K. Lowrance 
Director 
Office of Solid Waste 

Enclosure 
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