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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
APR 21 1989 
 
Mr. Stephen J. Axtell 
Smith & Schnacke 
2000 Courthouse Plaza NE 
Post Office Box 1817 
Dayton, Ohio  45401-1817 
 
Dear Mr. Axtell: 
 
This letter is in response to your letter of February 23, 1989, 
requesting clarification of the generator accumulation time 
requirements of 40 CFR 262.34.  You ask when the accumulation time 
begins for an unknown waste that, upon analysis, is found to meet 
the definition of hazardous waste.  Initially, the container was 
improperly labelled or not labelled at all.  A sample of the 
contents was sent off site for analysis, and was found to be  
hazardous. 
 
In your letter you relate that Chris Bryant of the RCRA Hotline 
indicated that the accumulation time for an unknown waste begins 
when the analytical results indicating that the waste is hazardous 
are received.  Unfortunately, this information was incorrect.  The 
correct reading of Section 262.34 in this instance follows: 
 
Section 262.34(a) provides a limited exemption from the 
requirement that those who store hazardous waste must obtain 
permits.  To obtain the exemption, a generator must comply with 
all the requirements of Section 262.34.  If the date on which the 
accumulation began was not marked on the drum (Section 262.34(a) 
(2)) or the drum was not marked "Hazardous Waste" (Section 262.34 
(a)(3)), then the generator has not met the pre-conditions for the 
exemption from permitting requirements and is an operator of a 
storage facility subject to the requirements of 40 CFR Parts 264 and 
265 and the permit requirements of 40 CFR Part 270. 
 
Where a generator does meet the conditions of Section 262.34,  
the accumulation time begins when a waste is generated or when 
it is first taken from a "satellite" accumulation area operated 
pursuant to 40 CFR 262.34(c).  Waste is generated either when it 
is produced or when it is first caused to be subject to regulation 
(40 CFR 260.10), not when a generator first analyzes the waste. 
If the waste in the drum was a listed or characteristic hazardous 
waste when it was produced, then the one-time 90-day accumulation 
time could begin only at the time the waste was produced or removed 
from the satellite accumulation area. 
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If the waste was not subject to regulation when it was first 
stores, e.g., the material had not yet been listed as a 
regulated hazardous waste, then the 90-day period would have 
begun when the waste became subject to regulation--upon the 
effective date of the new listing.  A generator's failure to 
properly analyze, label, and accumulate waste does not exempt 
the waste from regulation. 
 
If we can be of any further assistance, please contact 
Emily Roth at (202) 382-4777. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Sylvia K. Lowrance, Director 
Office of Solid Waste 


