
 

  

      

 

         

  

      

   

      

   

  

      

       

    

 

 

 

 

 

  

 

 

STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WAS HINGTON, D.C . 20460 

OFFICE OF 
LAND AND EMERGENCY 

MANAGEMENT 

Date: 11.19.2021 

COVERSHEET: EXPLANATION OF CITATION AND/OR TERMINOLOGY CHANGES IN THIS POLICY 

DOCUMENT 

This policy document remains wholly in effect, but some or all of the regulatory citations within it have 

changed. These changes do not alter the existing regulatory interpretations. 

As part of the 2016 Hazardous Waste Generator Improvements Rule, many of the regulations that apply 

to hazardous waste generators were moved to, or reorganized within, title 40 of the Code of Federal 

Regulations (CFR) part 262. To view a crosswalk between the old and new citations, please visit the 

Hazardous Waste Generator Regulations Crosswalk webpage. 

The Hazardous Waste Generator Improvements Rule also made changes to terms that may be included 

in this document. The most common term change was replacing “conditionally exempt small quantity 

generators” (CESQGs) with “very small quantity generators” (VSQGs). In addition, EPA defined the term 

“central accumulation area” (CAA) to mean a generator’s 90- or 180-day accumulation area for 

hazardous waste. 

Jessica Young 

Chief of the Recycling and Generator Branch 

Office of Resource Conservation and Recovery 

https://www.epa.gov/hwgenerators/final-rule-hazardous-waste-generator-improvements
https://www.epa.gov/hwgenerators/hazardous-waste-generator-regulations-crosswalk


 

 

 

 

 

 

 

 

9453.1989(04) 

OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 

APR 18 1989 

Mr. Eric E. Boyd 
Sidley & Austin 
One First National Plaza 
Chicago, IL 60603 

Dear Mr. Boyd: 

This is in response to your letter of March 13, 1989 in 
which you requested clarification of the regulations that apply 
to still bottoms generated and removed from a recycling unit. 
Specifically, you inquired as to when the waste accumulation 
time begins in an on-site solvent recycling operation. The 
accumulation time for still bottoms resulting from the recycling 
of spent solvent begins when the still bottoms are removed from 
the distillation unit. The recycling unit is exempt from 
regulation, therefore, the still bottoms are considered to be a 
newly generated waste eligible for accumulation under the 
provisions of 40 CFR Section 262.34. They are also a "derived 
from" waste and carry the same EPA waste code as the spent 
solvent from which they were derived (40 CFR 261.3 (c)(2)(i)). 

The spent solvent which is recycled by your client is a 
hazardous waste subject to regulation. The generator must 
determine his generator status, i.e. conditionally exempt 
generator (40 CFR Section 261.5), small quantity generator (40 
CFR Section 262.34(d-f)), or large quantity generator (40 CFR 
Section 262.34(a-b)), based on the total amount of hazardous 
waste he generates in a calendar month, which includes the total 
amount of spent solvent before recycling. The accumulation time 
for the spent solvent under the provisions of 40 CFR Section 
262.34 is 90 days, or 180 days if your client is a small 
quantity generator of between 100 and 1000 kilograms of 
hazardous waste in a month. 

If we can be of any further assistance, please contact 
Emily Roth at (202) 382-4777. 

RO 11420 



 

 

Sincerely, 

Original Document signed 

Sylvia K. Lowrance 
Director 
Office of Solid Waste 
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	Citation changes cover page Signed (002).pdf
	11420.pdf



