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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
MAR 27 1989 
 
Ronald B. L. Jones 
Environmental Consulting 
15 Hollow Road 
Watertown, Connecticut  06795 
 
Dear Mr. Jones: 
 
This letter responds to your February 13, 1989 letter (and 
subsequent phone call) regarding the regulatory status of flue 
dust and metal hydroxide sludge under Subtitle C of the Resource 
Conservation and Recovery Act (RCRA).  Specifically, you request 
a clarification concerning the regulatory status of flue dust 
and metal hydroxide sludge being recycled by two different 
methods:  1) reclamation for metal content, and 2) use as a 
micronutrient in fertilizer. 
 
It is my understanding that your client, a brass mill, 
generates two EP toxic characteristic waste sludges.  These 
are:  1) a flue dust generated by an air pollution control 
device (defined as a "sludge" in 40 CFR 260.10), and 2) a metal 
hydroxide sludge generated by an on-site wastewater treatment 
unit.  Neither waste is a RCRA listed hazardous waste and your 
client has concerns about the proper management for the 
characteristic hazardous wastes. 
 
As the table at 40 CFR 261.2(c) states, a characteristic 
sludge is not a solid waste (and thus, not a hazardous waste) 
when reclaimed.  This status applies at the point of generation 
(i.e., if the sludge is to be reclaimed, it is not a solid waste 
and, therefore, not regulated under RCRA Subtitle C, unless it 
is accumulated speculatively).  You should note that section 
261.2(f) requires the generator to document his/her claims that 
a certain material is not a solid waste. 
 
On the other hand, the same table states that both listed 
and characteristic sludges that are placed on the land or 
incorporated into a product that is applied to the land (i.e., 
used in a manner constituting disposal) are solid wastes (and 
thus are hazardous wastes).  As section 261.2(e)(2) states, even 
materials that are recycled by use or reuse as ingredients to 
make a product are solid wastes (and if applicable, hazardous 
wastes) when such recycling involves use constituting disposal. 
This status applies at the point of generation (and, thus, 
storage of the wastes prior to such use or reuse is subject to 
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regulation under RCRA Subtitle C).  [NOTE:  For characteristic 
sludges, if the product placed on the land no longer exhibits a 
hazardous characteristic, the product would not be a hazardous 
waste (a solid waste derived from the treatment of charac- 
teristic hazardous waste, such that it no longer exhibits a 
characteristic, ceases to be a hazardous waste).] 
 
You should also be aware that State and local regulations 
are also applicable, and may differ from Federal regulations. 
You should contact the State regulatory agency, as well as the 
appropriate EPA Regional office to determine the applicable 
regulations. 
 
Should you require further information, you may call the 
RCRA Hotline at 1-800-424-9346, or Mitch Kidwell, of my staff, 
at (202) 475-8551. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Robert W. Dellinger 
Chief 
Waste Characterization Branch 


