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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
NOV 2 1988 
 
Mr. Ronald T. Taritas 
Environmental Technology Corporation 
1124 Morse Avenue 
Schaumburg, IL  60193 
 
Dear Mr. Taritas: 
 
This is in response to your letter of September 19, 1988 in 
which you raise several questions about permit requirements as 
they relate to on-site treatment and wastewater treatment unit 
exemptions. 
 
Under Subtitle C of the Resource Conservation and Recovery 
Act (RCRA), the scope of the RCRA permit requirements are 
detailed in 40 CFR Section 270.1(c).  A RCRA permit is required 
for treatment, storage, or disposal of any hazardous waste.  
Treatment, storage, or disposal of hazardous wastes are defined 
as hazardous waste activities in 40 CFR Section 260.10. 
 
Specific exclusions to the RCRA permit requirements are 
found in 40 CFR Section 270.1(c)(2).  Generators that 
accumulate hazardous waste on-site in compliance with 40 CFR 
Section 262.34 are exempt from the requirement to obtain a RCRA 
permit, as specified in 40 CFR Section 270.1(c)(2)(i).  the 
Agency currently interprets this regulatory exemption from 
permitting to cover storage and treatment activities in a  
generator's accumulation tanks or containers.  The reasoning 
behind this policy can be found in Office of Solid Waste (OSW) 
memoranda dated June 17, 1986 and December 15, 1987 (copies 
enclosed), and preamble language in 51 FR 10168, March 24, 
1986. 
 
As I understand your letter, you are interested in applying 
the on-site treatment exemption for generators to the ribbon 
blender unit that stabilizes the listed F006 sludge, and 
possibly to the filter press, as well.  It is important that 
you understand that this response is only dealing with a 
theoretical situation since the final determination as to 
whether and which RCRA regulations apply is facility-specific 
and, thus, must be made by the appropriate EPA Regional Office 
or authorized State.  In the following discussion, I will deal 
with your Generators A and B separately. 
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Generator A 
 
Your description of Generator A did not include enough 
detail to determine which RCRA regulations are applicable.  One 
possibility is to assume that every unit at the facility meets 
the definition of a wastewater treatment unit per 40 CFR 
Section 260.10.  If this is the case, the on-site treatment 
exemption for generators is not relevant since Part 264 
standards (i.e., Subpart J--Tank Systems) and Part 270 permit 
requirements do not apply to owners and operators of wastewater 
treatment units, in accordance with 40 CFR Sections 264.1(g)(6) 
and 270.1(c)(2)(v), respectively. 
 
For the above assumption to be correct, however, Generator 
A's wastewater treatment plant must be subject to regulation 
under either Section 402 or 307(b) of the Clean Water Act.  In 
addition, each unit at the facility must either treat or store 
hazardous wastewater or hazardous wastewater treatment sludge 
(listed waste F006) and each unit on-site must meet the 
definition of a tank in 40 CFR Section 260.10.  If material 
entering the filter press from the wastewater treatment plant 
is identified as a wastewater, rather than a wastewater 
treatment sludge (listed waste F006), the wastewater must 
exhibit a characteristic of a hazardous waste, such as EP 
toxicity for lead, cadmium, or chromium, to be identified as a 
hazardous wastewater.  The Agency defines wastewaters as wastes 
that contain less than 1% total organic carbon and less than 1% 
total suspended solids (i.e., total filterable solids). 
See 53 FR 31145, August 17, 1988. 
 
Another possibility is to assume that Generator A's facility is  
not subject to regulation under either Section 402 or 307(b) of  
the Clean Water Act.  If this is the case, no units on-site are  
eligible for the wastewater treatment unit exemption.  All  
units not meeting the definition of a wastewater treatment  
unit could be regulated as generator accumulation tanks or  
containers, depending on when the wastewater is identified  
as a hazardous waste.  If the wastewater can be identified as  
a hazardous waste at its point of generation, the 90-day  
accumulation time period begins when the wastewater first  
enters the first unit (90-day accumulation tank or container)  
at the facility.  Shipment of the stabilized (as specified in your  
letter) hazardous waste from the ribbon blender must take  
place within 90 days of the beginning point mentioned above. 
 
A final possibility is to assume that all units on-site can 
be identified as wastewater treatment units except for either 
the filter press or the ribbon blender.  This condition could 
only exist if either the filter press or the ribbon blender 
does not meet the definition of a tank (e.g., container) in 40 
CFR 260.10.  This scenario becomes much more complicated and 
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would best be answered by the appropriate EPA Regional Office 
or authorized State based on the specific facility design and 
operating parameters. 
 
In any case, all tanks or containers at the facility must 
be in compliance with Subparts J or I, respectively, of Part 
265 and Generator A must also comply with Subparts C and D of 
Part 265, as well as Section 265.16, as specified in 40 CFR 
Section 262.34.  In other words, Generator A must be in 
compliance with all the time-frames and technical requirements 
outlined above and detailed in Section 262.34 to utilize the 
on-site treatment exemption for generators. 
 
Generator B 
 
Based on the information provided in your letter, the 
treatment of the listed waste K061 in the central accumulation 
tank would not require a RCRA permit provided the following 
conditions are met.  First, from the moment Generator B places 
the K061 in the central accumulation tank, the K061 must be 
shipped off-site within 90 days.  Second, the accumulation tank 
must be in compliance with the technical standards for 
hazardous waste tanks in Subpart J or Part 265.  Third, 
Generator B must comply with Subpart C.  Preparedness and 
Prevention and Subpart D, Emergency Procedures, of Part 265. 
Finally, all other regulatory requirements in 40 CFR Section 
262.34 must be met by Generator B. 
 
I want to reiterate that the above discussion addresses a 
theoretical situation.  Facility-specific determinations as to 
the applicability and extent of regulation under RCRA must be 
made by the appropriate EPA Regional Office or authorized 
State.  As you know, an authorized State may have more 
stringent regulations than those of the Federal government. 
 
If you have further questions or need additional 
clarification, please contact Steve Cochran at (202) 475-8551. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Sylvia K. Lowrance 
Director 
Office of Solid Waste 
 
Enclosures 


