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9444.1988(05) 
 
MAR 11 1988 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Refractory Wastes at U.S. EPA Combustion 
          Research Facility 
 
FROM:     Jeffery D. Denit, Acting Director 
          Office of Solid Waste (WH-562) 
 
TO:       Sam Becker, Chief 
          Hazardous Waste Compliance Branch (6H-C) 
 
This is in response to your memorandum to Robert Scarberry 
dated December 22, 1987, regarding the regulatory status of refrac- 
tory waste at EPA's Combustion Research Facility (CFR).  Solid 
waste that is generated from the treatment of a hazardous waste is 
a hazardous waste if it:  (1) contains a listed waste, (2) is 
derived from a listed waste, or (3) exhibits a characteristic of a  
hazardous waste.  See 40 CFR 261.3(c) and (d). 
 
According to 40 CFR 261.3(c)(2)(i) "any solid waste generated 
from the treatment, storage or disposal of a hazardous waste... is 
a hazardous waste."  EPA interprets this provision to mean that the 
"derived from" waste carries the same EPA Hazardous Waste designa- 
tion as the original waste.  (See 50 FR 37338 (Sep. 12, 1985); 50 
FR 1995 n. 26 (Jan 14, 1985); cf. 50 FR 619 n. 7 (Jan. 4, 1985)). 
This is important because apparently dioxin-containing waste (F020) 
was burned at the facility; and F020 is subject to special require- 
ments in 40 CFR 264.317.  (As you suggested, residue resulting from 
the treatment of many different listed wastes should be handled as 
the most restricted of the listed wastes.) 
 
As related to us by Johannes Lee of CFR and Jerry Truitt of 
your staff, the wastes generated from the rotary kiln incinerator 
at CFR during the time that the dioxin waste (F020) was incinerated 
are the following:  (1) removed refractory material, (2) dismantled 
pieces of the former scrubber system, (3) departiculate air filt- 
ers, (4) scrubber wastewater, (5) soil contaminated with scrubber 
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wastewater, and (6) ash.  Based on the following assessment, we 
have determined that all of these wastes are acute hazardous (H) 
wastes, or contain acute hazardous wastes, and are thus, subject 
to the special requirements of 40 CFR 264.317. 
 
The wastes listed above which are hazardous because they were 
"derived from" waste are:  (1) departiculate air filters, (2) scrub- 
ber wastewater, and (3) ash.  These wastes may be delisted under 
Section 260.22:  otherwise they must be managed as dioxin-containing 
hazardous waste (i.e., under Section 264.317, as well as other 
applicable requirements). 
 
With regard to materials that are contaminated with listed 
waste, and thereby contain hazardous waste (i.e., hazardous 
constituents from the waste), EPA has determined that such 
materials must be managed as hazardous waste for as long as they 
contain any of the listed waste.  (You should note that for 
contaminated materials, a formal delisting is not necessary; 
rather, the generator of the contaminated material must manage the 
material as hazardous waste, or must be able to demonstrate that 
the material has been decontaminated so that it no longer contains 
any listed waste.)  Following the same logic as cited above for 
"derived-from" waste, material contaminated by a listed waste 
carries the same designation as the most restricted listed waste 
that it contains, i.e., in this case, EPA Hazardous Waste No. F020. 
 
The wastes listed above that are designated as contaminated 
materials include:  (1) refractory material, (2) dismantled pieces 
of the former scrubber system, and (3) soil contaminated with 
scrubber wastewater.  These wastes must be treated as acute 
hazardous (H) wastes, unless and until they are decontaminated and 
no longer contain the listed waste (i.e., F020). 1/  A detailed 
description of decontamination procedures should be part of the 
facility's closure plan as described in Section 264.112(b)(4) and 
Section 264.112(e) 
 
              
1/  If the material is decontaminated so it no longer contains 
F020, but it still contains constituents from other listed wastes, 
the material would be managed as nonacute hazardous waste. 
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All hazardous waste generated at the CFR must be managed in 
accordance with Section 262.34 or under the facility's permit.  If 
on-site storage of hazardous waste for time periods greater than 90 
days is necessary, and is not addressed in the permit, then the 
permit must be modified to address the on-site storage of these 
wastes. 
 
Please feel free to call Emily Roth, of my staff, if you have 
any further questions; her telephone number is FTS 382-4777. 
 


