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DEC 10 1987 
 
Eric J. Dougherty 
8409 H. Morven Road 
Parkville, MD  21234 
 
Dear Mr. Dougherty: 
 
This is in response to your November 13, 1987 letter to 
Robert Scarberry concerning land disposal of solvents.  The answers 
to your questions are as follows. 
 
First, you are correct that industrial wastewaster discharges 
subject to the Clean Water Act (CWA) are excluded from the hazard- 
ous waste regulations, and it does not matter how the wastewater 
was generated.  You should note, however, that only the discharge 
is excluded.  If hazardous wastewaters are collected, stored, 
treated, or disposed of prior to discharge, this prior management 
is subject to the hazardous waste regulations (including the land 
disposal restrictions of 40 CFR Part 268). 
 
Second, EPA does not have groundwater discharge guidelines 
per se.  Facilities that have RCRA interim status or that seek a 
RCRA hazardous waste facility permit are subject to a number of 
requirements designed to protect groundwater in 40 CFR Parts 264,  
265, 266 and 268, as well as the corrective action provisions of 
RCRA Sections 3004(u) and 3008(h).  Facilities that generate 
hazardous waste but which are exempt from interim status and 
permitting requirements under the accumulation provisions of 40 CFR 
Section 262.34 (this is likely the case for the automotive mainten- 
ance facilities you asked about) are subject to container and tank 
management standards designed to prevent releases to groundwater. 
When releases do occur, EPA or the appropriate State agency can 
take enforcement action under RCRA Sections 3008(a) and 7003 to 
require the facility owner or operator to stop the discharge and to 
clean-up contaminated soil and groundwater. 
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If you have further questions in this area, please contact 
Michael Petruska at 9202) 475-8551. 
 
Sincerely, 
 
 
Marcia E. Williams 
Director, 
Office of Solid Waste 
 


