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MAY 20 1987 
 
Mr. Frank Czigler 
Environmental Department 
S & W Waste Inc. 
115 Jacobus Ave 
South Kearny, New Jersey  07032 
 
Dear Mr. Czigler: 
 
This letter responds to your request for assistance on 
identifying whether certain solvents are covered under the F001 
through F005 hazardous waste listings, and for clarification 
on the applicability of the land disposal restrictions final 
rule (51 FR 40572, November 7, 1986).  I apologize for the 
delay in responding to your correspondence.  After the new 
regulations were promulgated the Agency received numerous 
requests for guidance. 
 
Each of the questions raised in your letter is restated 
below and followed by the appropriate response. 
 
1.   "Since the December 31, 1985 definition of the EPA waste 
     types F001 through F005, the following solvents have been 
     added to the listing but are not listed in table CCWE- 
     CONSTITUENT IN WASTE EXTRACT (F.R./Vol.51, No. 216/11-7- 
     86/Page 40642): 
 
            1,1,2-Trichloroethane 
                2-Ethoxyethanol 
                2-Nitropropane 
                Benzene 
 
     If these solvents are to be included in the list of 
     wastes restricted from land disposal, what maximum 
     concentrations in waste extract are the treatment 
     standards expressed as?" 
 
--  The November 7, 1986 final rule does not include treatment 
standards for these four newly listed F001 through F005 spent 
solvents.  Provisions under RCRA section 3004(g)(4) require 
the Agency to make a determination within 6 months whether to 
subject newly listed hazardous wastes to the land disposal 
prohibitions.  However, the statute does not impose an 
automatic prohibition if the Agency misses the deadline. 
EPA expects to make land disposal restriction determinations 
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pertaining to these solvent wastes in association with the 
scheduled listed wastes (51 FR 19300, May 28, 1986). 
 
2.   "Are wastes generated by laboratories as a result of 
     analytical and research work, where the listed solvents 
     are used for their solvent properties, (e.g., solvents 
     used in liquid chromatography, rinsing paraffin off tissue 
     culture slides, in ion exchange columns, in layer separation, 
     in distillation, as final step of organic synthesis, in 
     re-crystallization, etc.) regulated?" 
 
--  Yes.  Under the approach promulgated in the final rule, 
F001-F005 listed solvents are subject to the land disposal 
restrictions.  If an analytical or research laboratory generates 
these restricted wastes, the wastes must be managed in 
accordance with 40 CFR part 268.  In order for a solvent 
waste to be covered by the F001-F005 spent solvent listings 
the waste must be generated as a result of the solvent being 
used for its "solvent" properties, that is, its ability to 
solubilize (dissolve) or mobilize other constituents (e.g. 
solvents used in degreasing, cleaning, fabric scouring; as 
diluents, extractants, reaction and synthesis media). 
In the case of solvent mixtures, the mixture must contain, 
before use, a total of ten percent or more (by volume) of one 
or more of the solvents listed in F001, F002, F004, or F005. 
Wastes that meet these criteria are covered by the spent 
solvent listings and as such, are subject to the November 7, 1986 
final rule. 
 
3.   "Are rags contaminated with listed solvents that were 
     used for their solvent properties (e.g., in clean-up 
     work) excluded from F001 through F005 listing and/or 
     the November 8th regulations? This same question 
     was posed to the RCRA-Hot Line, and the following answer 
     was received: 
 
     "If the solvents are poured onto the surface to be cleaned, 
     then the contaminated rags used in the clean-up fall into 
     the F001 through F005 listing.  If the solvents are poured 
     onto the rags that are to be used in the clean-up, then 
     the resultant dirty rags DO NOT fall into the F001 through  
     F005 listing." 
 
--  Technically, the interpretation of the regulations that you 
received from the RCRA Hotline is correct.  The F001-F005 
solvent listing includes certain halogenated and non-halogenated 
solvents when spent.  A solvent is considered spent when it 
has been used and is no longer fit for use without being re- 
generated, reclaimed, or otherwise reprocessed.  Therefore, when 
solvents are applied to a surface or machinery (and used 
for their solvent properties), then cleaned-off with rags, the 
solvents are spent and the contaminated rags are covered by the 
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F001-F005 listing.  When solvents are applied directly to a rag 
prior to use, the solvent at that time is not spent and the 
rags are not covered by the spent solvent listing. 
 
As a practical matter, however, in each of these scenarios, 
the contaminated rags would be basically identical in constituent 
make-up and would pose similar hazards.  Furthermore, land 
disposal facilities (which are ultimately responsible for veri- 
fying that only wastes meeting the treatment standards are land 
disposed) would not be able to distinguish between rags used to 
cleanup spent solvents from other rags contaminated with solvent. 
As a result, these facilities may choose not to accept rags con- 
taminated with solvents unless they meet the treatment standards. 
In light of these considerations, we recommend that any rags 
contaminated with listed solvents be managed as hazardous wastes. 
 
4.   "Are dry cleaning filters used to separate solid fines out 
     of the F001 through F005 listed solvents exempted?" 
 
--  No.  If F001 through F005 listed solvents are treated using 
dry cleaning filters to separate out solid fines, the resultant 
waste filters are also F001-F005 hazardous waste.  In accordance 
with the "derived from" rule (40 CFR 261.3(c)(2)(i)), any solid 
waste generated from treatment, storage, or disposal of a hazardous 
waste is a hazardous waste.  Thus, used filters from the treatment 
of spent solvents is designated as an F001-F005 waste and is 
subject to the land disposal restrictions. 
 
5.   "Does the process of thinning a paint for its subsequent 
     use in the painting of a surface remove the paint from 
     an non-F001 through F005 category (as being a commercial 
     product) to being an F001 through F005 waste (due to 
     solvent having been used as a diluent) if a part of the  
     thinned paint is later disposed of as a waste?" 
 
--  Process wastes containing solvents where the solvent is an 
ingredient in the formulation of a product are not covered by 
the spent solvent listings.  In this specific case, the addition 
of solvent to a paint product constitutes the formulation of a 
modified paint product.  The Agency does not recognize a 
distinction between paints that contain solvents and paint where 
solvents have been added.  Therefore, thinned paint (as described 
in the above case) that is later discarded as a waste would not 
be covered under the F001-F005 spent solvent listings. 
 
4.   "Need clarification regarding the F003 solvent listing: 
 
(a)  Are we to understand the phrase, "...All spent solvent 
     mixtures/blends containing, before use, ONLY the above 
     spent non-halogenated solvents..." as listed under 
     the F003 hazardous waste number listing (In F.R./Vol. 
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     50, No. 251/Tuesday 12-31-85/page 53319) to mean that 
     the solvent mixture must consist (before use) 100% of 
     one or more of the non-halogenated solvents (as listed 
     in F.R. under F003 listing).  In other words, if there 
     is any non-F003 solvents, (i.e., ethanol, mineral spirits), 
     or other contaminant (i.e., water, oil, etc.) in the solvent  

mixture/blend (before use), then the waste effluent of  
the process would not fall under the F003 listing." 

 
--  In order for a waste to meet the criteria of an F003 spent solvent  
mixture/blend it must include, before use, only solvent constituents  
listed under the F003 hazardous waste code, or must contain, before  
use, one or more of the F003 non-halogenated solvents and a total of  
ten percent or more of solvent constituents covered under Hazardous  
Waste numbers F001, F002 F004, and F005.  Therefore, as you correctly  
stated, if the solvent mixture/blend contains (before use) other solvents  
such as ethanol, or mineral spirits, the spent solvent would not be  
considered a listed waste, in particular an F003 waste.  However, the  
Agency does not intend to exclude such mixture from regulation where  
non-F003 constituents are present as contaminants in the virgin products. 
 
(b)  "As we understand it, if a solvent mixture/blend is used 
     for its solvent properties (e.g., in cleaning out a reactor) 
     and it is made up (before use) of less than 10 percent 
     F001, F002, and F005 solvent constituents and greater 
     than 90 percent but less than 100 percent F003 listed 
     solvent(s), then the resultant waste does not fall into 
     any of the F001 through F005 hazardous waste listing(s). 
     Is the above a correctly interpreted example?" 
 
--  Your interpretation of the solvent mixture provisions as 
they apply to the scenario described in the above question is 
correct.  If a solvent mixture/blend (before use) contains 
F003 listed solvents and F001, F002, F004, and F005 solvent 
constituents, it would not constitute a listed hazardous waste 
(unless the total of all F001, F002, F004, and F005 constituents 
meet the ten percent threshold).  Although such waste streams are 
not listed wastes, these solvents may be regulated under RCRA if 
they exhibit one or more of the characteristics of hazardouswaste (i.e., corrosivity, ignitability, EP 
toxicity or reactivity). 
 
(c)  "An often asked question by our clients is described in 
     the following example.  Please indicate whether it exhibits 
     a correct interpretation of the D001 characteristic waste 
     type in light of the newly defined F003 listing. 
 
     A batch reactor vessel is used in a production process. 
     After each batch, the reactor must be thoroughly 
     cleaned out with pure xylene.  As a resource recovery/ 
     conservation measure, the clean-out effluent ("con- 
     taminated xylene") is regenerated by distillation.  The 
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     regenerated xylene is re-used as reactor cleaning stock; 
     and the still bottoms residue must be disposed of as a 
     hazardous waste, classified as EPA WASTE TYPE D001 
     according to the generator, since it exhibits 
     characteristics of EPA-ignitability." 
 
--  According to the information provided in your example, the 
xylene is used solely for the purpose of cleaning out the batch 
reactor vessel and is not a reactant or ingredient in a production 
process.  As such, the pure xylene has been used for its solvent 
properties and would be considered an F003 spent solvent when it 
can no longer be used without further processing.  Still bottoms 
generated from the distillation of the spent xylene also would be 
designated as an F003 solvent waste in accordance with the listing 
description, not as EPA Hazardous Waste No. D001. 
 
7.   "RCRA Hot-Line gave us the following example.  Are they 
     correct?" 
 
(a)  "A paint reactor is cleaned out between batches with 100 percent  

xylene.  The resulting solution is pumped into a holding tank in  
which the solids settle out.  According to the RCRA Hot-Line, the  
Solids do not fall into any of the F001 through F005 waste listings  
because the xylene is still considered 100 percent technical grade  
and is to be re-used after the solids are removed.  if the bottom 

     sludge/solids are found to exhibit characteristics of EPA- 
     ignitability would they be correctly classified as D001 waste?   

When is the xylene considered contaminated or spent?  If it is  
considered contaminated after the first "wash out", and used  
for subsequent washes, should the resultant sludge be classified  
as an F001 through F005 listed waste or a D001 characteristic waste?" 

 
-  The example described above is an incorrect interpretation 
of the F001-F005 spent solvent listing.  Regardless of whether 
the bottom sludge/solids removed from the holding tank exhibit 
the characteristic of ignitability, such wastes would be incor- 
rectly classified as EPA Hazardous Waste No. D001.  The pure 
xylene would become "contaminated" when it comes in contact with 
the paint or other impurities.  Therefore, the xylene would be 
considered contaminated after its use during the first "wash-out" 
of the paint reactor.  As mentioned in earlier responses, such 
solvents would be considered spent when they are no longer used 
without being regenerated, reclaimed, or otherwise reprocessed. 
Thus, the contaminated xylene placed into the holding tank would 
constitute an F001-F005 "spent" solvent because the xylene is 
regenerated by allowing the solids to settle out.  The bottom 
sludge/solids accumulated and removed from the settling unit 
also would constitute an F001-F005 listed waste based on the 
"derived from" rule (40 CFR 261.3(c)(2)(i)). 
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(b)  "If the tank is washed with a mixture of 90 percent 
     xylene 10 percent mineral spirits, is the resulting 
     sludge an F001 through F005 listed waste?" 
 
--  If the solvent mixture/blend used to clean out the paint 
reactor contained, before use, 90 percent xylene and 10 percent 
mineral spirits, the spent solvent waste would not meet the 
criteria of a listed hazardous waste (on the basis described 
above under question 6(a)).  The resulting bottom sludge/solids 
would be correctly classified as a D001 hazardous waste if they 
exhibit the characteristic of ignitability. 
 
8.   "As specified in 40 CFR 261.32, "...solvent washes and sludges 
     ..." resulting from ink formulation are properly classified as 
     EPA waste type K086.  Does this K086 classification hold true  
     in light of the mst recent definition of the F001 through 
     F005 hazardous waste listings?  If a waste meets both waste 
     category requirements, that of a waste from a specific source 
     and also that of an F001 through F005 - non specific source, 
     which waste classification takes precedence?" 
 
--  In cases where tubs and equipment used in ink formulation 
are washed by solvents, and the solvents used in the washes are 
included under the F001-F005 listings, the resultant solvent- 
wash wastes are considered hazardous wastes under the applicable 
spent solvent listings, as well as, the K086 listing (as indicated 
in the january 12, 1981, Background Document).  such wastes must 
be managed in accordance with the RCRA regulations applicable to 
both waste classifications.  In consideration of the November 7, 
1986, final rule, these solvent-wash wastes would be subject to 
the prohibitions and would be required to meet the applicable 
treatment standards prior to disposal in a Subtitle C facility. 
 
I hope this information adequately addresses your concerns. 
Please feel free to contact William Fortune, of my staff at (202) 
475-6715, if you have further questions on this matter. 
 
Sincerely, 
 
 
Jacqueline W. Sales, Chief 
Regulation Development Section 


