
 

  

 UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
 

December 4, 1986 
 

 
 
 

MEMORANDUM 
 

 
SUBJECT:  Regulatory Interpretation Regarding Spent Refractory Bricks that are Processed 

at the Universal Materials, Inc. Facility in Magadore, Ohio 
 
FRQM: Marcia E. Williams, Director Office of Solid Waste (WH-562) 

 
TO: David A. Stringham, Chief Region Solid Waste Branch, 5H5-13 

 
 

This is in response to your memorandum of October 16, 1986, regarding the regulatory 
status (under the Federal hazardous waste rules) of the spent refractory bricks that are 
processed at Universal Materials, Inc. facility in Magadore, Ohio. Based on your 
memorandum, the attachment to the memo (Position Statement of Universal Materials, Inc.), 
and a discussion with Ms. Rebecca Strom, of your staff, we believe the spent refractory 
bricks are not solid wastes and, therefore, not hazardous wastes, unless these bricks are 
speculatively accumulated.  This interpretation is based on our understanding that the bricks 
are used/reused as ingredients in an industrial process to make new refractory bricks. 1/ See 
40 CFR 261.2(e)(1)(i). 

 
With respect to the specific questions you raise in your letter: 
 

__________________________ 
 

1/ Our understanding of the process is as follows:  (1)  the bricks are sent to Universal 
Materials, Inc. where they are first sorted by type of brick (i.e., Alumina brick, 
Chrome/Mag brick, Silica brick, etc.); (2)the bricks are then crushed, ground, sized, 
and packaged for shipment off-site; (3)"brick pieces" are then used as an ingredient to 
make new refractory bricks. 
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Are the spent refractory bricks considered a spent  material or a by-product under the 
hazardous waste rules? 

 
Since the refractory bricks are not solid wastes (i.e., they are used/reused), the 

answer to this question is not germane. Therefore, it's not necessary to deal with this 
particular issue. 

 
•  How a representative sample should be obtained? 

 
As is stated in your memo, the spent refractory bricks are stored in a waste pile prior to 

recycling.  Guidance has been provided on how to collect representative samples from waste 
piles in the guidance manual, "Petitions to Delist Hazardous Waste."2/   In summary, the pile 
should be divided into quadrants, and each quadrant sampled using a two-dimensional grid 
and random vertical core sample collected.  You should refer to this document for further 
information in collecting representative samples. 

 
• Whether the secondary material is actually reclaimed prior to reuse? 

 
As indicated earlier, based on our understanding of the processing of the refractory bricks, 

these materials are not reclaimed, but rather are used/reused.  As we discussed in the 
preamble to the January 11, 1985 Definition of Solid Waste rulemaking, processing steps that 
do not themselves regenerate or recover material values are not reclamation.  Examples of 
operations that do not constitute reclamation that are provided in the preamble refer to 
briquetting or sintering operations which are agglomerating type processes; crushing/grinding 
are similar types of processes.  Therefore, we do not see the processing operations 
conducted by Universal Materials, Inc. as constituting reclamation. 

 
Whether the secondary material is being accumulated Speculatively?   
 
Whether or not the refractory bricks are accumulated speculatively will depend on the 

hazardousness of these bricks and the percentage of the refractory bricks that are recycled 
within the calendar year.  These questions can only be addressed based on the facts in this 
case. 

 
Please feel free to contact Matt Straus at 8-475-8551 if you have any further 

questions. 
 

Cc: Solid Waste Branch Chiefs (EPA Regions I-IV & VI-X 
 
 
 
____________________ 
 

2/ This manual is available through the Department of Commerce, National Technical 
Information Service (PB 85 1911488), 5285 Port Royal Road, Springfield, VA  22161. 



 

 


