
 

  

      

 

         

  

      

   

      

   

  

      

       

    

 

 

 

 

 

  

 

 

STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WAS HINGTON, D.C . 20460 

OFFICE OF 
LAND AND EMERGENCY 

MANAGEMENT 

Date: 11.19.2021 

COVERSHEET: EXPLANATION OF CITATION AND/OR TERMINOLOGY CHANGES IN THIS POLICY 

DOCUMENT 

This policy document remains wholly in effect, but some or all of the regulatory citations within it have 

changed. These changes do not alter the existing regulatory interpretations. 

As part of the 2016 Hazardous Waste Generator Improvements Rule, many of the regulations that apply 

to hazardous waste generators were moved to, or reorganized within, title 40 of the Code of Federal 

Regulations (CFR) part 262. To view a crosswalk between the old and new citations, please visit the 

Hazardous Waste Generator Regulations Crosswalk webpage. 

The Hazardous Waste Generator Improvements Rule also made changes to terms that may be included 

in this document. The most common term change was replacing “conditionally exempt small quantity 

generators” (CESQGs) with “very small quantity generators” (VSQGs). In addition, EPA defined the term 

“central accumulation area” (CAA) to mean a generator’s 90- or 180-day accumulation area for 

hazardous waste. 

Jessica Young 

Chief of the Recycling and Generator Branch 

Office of Resource Conservation and Recovery 

https://www.epa.gov/hwgenerators/final-rule-hazardous-waste-generator-improvements
https://www.epa.gov/hwgenerators/hazardous-waste-generator-regulations-crosswalk


  
 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

9441.1986(89) 

DEC 2 1986 

Mr. David Hayes 
Hogan and Hartson 
815 Connecticut Avenue 
Washington, DC 20006-4072 

Dear Mr. Hayes: 

This is in response to your letter of October 6, 1986, 
regarding the regulatory status under the federal hazardous waste 
rules of solvent reclamation operations conducted at semiconductor 
firms. Based on the discussions we had on September 10, 1986, 
and based on your letter, I agree with your interpretation of 
the Federal hazardous waste rules as it applies to solvent 
reclamation. In particular, the actual reclamation operation, 
hich qualifies as treatment, is exempt from regulation.  See 
40 CFR 261.6(c)(1); see also 50 CFR 643, January 4, 1985 where 
it states "We usually do not regulate the recycling process 
itself, except when the recycling is analoguos to land disposal 
or incineration." In addition, the spent solvents would be 
subject to the standards for generators (Part 262) and transporters 
(Part 263); persons who "store" spent solvents prior to recycling 
are also subject to the storage facility requirements. However, 
if the spent solvent is accumulated in a tank or container for 
less than 90 days (or 180 or 270 days for generators who generate 
between 100 and 1000 kg/calendar month of hazardous waste), a 
RCRA permit is not required, provided the generator fully complies 
with 40 CFR §262.34. 

You should be aware that States may choose to regulate the 
materials differently under their State programs.  Therefore, you 
will need to contact States representatives in the various States 
to determine the regulatory status of the spent solvents under 
the State hazardous waste rules. 

Please feel free to give me a call at (202) 475-8551) if I 
can be of any further assistance. 

Sincerely, 

Matthew Straus 
Chief 
Waste Characterization Branch 

RO 11200 
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* Are the spent refractory bricks considered a spent material 
or a by-product under the hazardous waste rules? 

Since the refractory bricks are not solid wastes (i.e., they 
are used/reused), the answer to this question is not germane. 
Therefore, it's not necessary to deal with this particular issue. 

* How a representative sample should be obtained? 

As is stated in your memo, the spent refractory bricks are 
stored in a waste pile prior to recycling. Guidance has been 
provided on how to collect representative samples from waste 
piles in the guidance manual, "Petitions to Delist Hazardous 
Wastes."2/ In summary, the pile should be divided into 
quadrants, and each quadrant sampled using a two-dimensional 
grid and random vertical core sample collected. You 
should refer to this document for further information in  
collecting representative samples. 

* Whether the secondary material is actually reclaimed prior 
to reuse? 

As indicated earlier, based on our understanding of the  
processing of the refractory bricks, these materials are not 
reclaimed, but rather are used/reused.  As we discussed in 
the preamble to the January 4, 1985 Definition of Solid Waste 
rulemaking, processing steps that do not themselves regenerate 
or recover material values are not reclamation. Examples of 
operations that do not constitute reclamation that are provided 
in the preamble refer to briquetting or sintering operations 
which are agglomerating type processes; crushing/grinding 
are similar types of processes. Therefore, we do not see 
the processing operations conducted by Universal Materials, 
Inc. as constituting reclamation. 

2/ This manual is available through the Department of Commerce, 
National Technical Information Service (PB 85 194488), 
5285 Port Royal Road, Springfield, VA 22161. 

RO 11200 
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* Whether the secondary material is being accumulated speculatively? 

Whether or not the refractory bricks are accumulated 
speculatively will depend on the hazardousness of these bricks 
and the percentage of the refractory bricks that are recycled 
within the calendar year. These questions can only be  
addressed based on the facts in this case. 

Please feel free to contact Matt Straus at 8-475-8551 if 
you have any further questions.  

cc: Solid Waste Branch Chiefs (EPA Regions I-IV & VI-X) 

RO 11200 
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