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9441.1986(62) 
 
AUG 19 1986 
 
Mr. William R. Blackburn 
Counsel 
Travenol Laboratories Inc. 
Deerfield, Illinois  60015 
 
Dear Mr. Blackburn: 
 
This letter is in response to your letters dated July 19, 
and August 26, 1985, and your August 28, 1985, telephone 
conversation with Alfred W. Lindsey, then the Deputy Director of 
the Waste Management and Economics Division, and additional 
conversations with members of my staff.  Your questions concerned 
the treatment of characteristic hazardous waste in pipelines that 
lead to a privately-owned wastewater treatment plant. 
 
In a letter dated July 27, 1981, Mr. Lindsey responded to 
related inquiries made by Mr. Ronald E. Meissen of your company. 
This response included a copy of a seven-page regulatory clarifi- 
cation statement on the definition of "Totally Enclosed Treatment 
Facility."  A copy of this statement is enclosed for reference. 
 
In your letter dated July 19, 1985, you stated that "...if 
these characteristic hazardous wastes are poured to the sewer 
from a laboratory, such disposal would be permissible so long as 
the one-percent rule of 40 CFR 261.3(a)(2)(iv)(E) is met."  This 
is an inaccurate interpretation of the rule.  The rule does not 
refer to the permissibility of disposal but rather to whether the 
wastewater containing listed wastes is a hazardous waste or not. 
The provision does not apply where characteristic wastes are 
involved, even if the waste is from a laboratory.  Mixtures con- 
taining only characteristic and nonhazardous wastes are hazardous 
only if the mixture exhibits the characteristic according to 
§261.3(b)(3).  In sum, 40 CFR 261.3(a)(2)(iv)(E) is not relevant 
to the issue you raise.  At this time, there is no on-going 
effort to create a de minimis mixture rule for characteristic 
hazardous waste. 
 
From your description of the process, small parts are 
dipped into 50% alcohol/50% water mixture in small trays.  This 
is a batch operation that occasionally requires the operators to 
carry the trays with spent dip solution to the drain.  About 
12 gallons per day of the waste are poured down the drain that 
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leads to an industrial wastewater treatment plant that handles 
1.8 million gallons a day.  You have stated that your biological 
treatment plant biodegrades the alcohol prior to discharge. 
 
The following are specific responses to the questions in 
your letters: 
 
Issues from the July 19, 1985 letter 
 
(A)  Does the dilution of noncorrosive, unlisted, characteristic 
     hazardous waste to a nonhazardous condition constitute 
     hazardous waste treatment if the dilution occurs in a sewer 
     line leading to an industrial wastewater treatment plant 
     after the waste is poured to the drain from a container? 
 
Treatment is defined in §260.10 as "...designed to change 
the physical, chemical, or biological character or composition of 
any hazardous waste...to render such waste nonhazardous, or less 
hazardous; safer to transport, store, or dispose of...."  Pouring 
the 50% water/50% alcohol ignitable waste down the drain renders 
the waste nonhazardous by the time it reaches the treatment 
plant.  In this case, pipes are designed and used to convey, not 
treat, wastes to the biological treatment plant that degrades the 
alcohol.  Thus, the dilution is incidental to the transport of 
the waste to the wastewater treatment plant where treatment takes 
place.  Therefore, in this case the dilution is not treatment; 
and, if properly handled, this practice can be environmentally 
more acceptable than storing drums of the ignitable waste for 
off_side treatment or recycling. 
 
(B)  If the answer to (A) is "yes" (dilution is treatment), does 
     the sewer line in which the waste is treated serve as (1) a 
     "wastewater treatment unit;" (2) a "totally enclosed treatment 
     facility;" or (3) any other type of exempt hazardous waste 
     treatment facility? 
 
Since dilution is not considered to be treatment when the 
characteristic waste is diluted while being conveyed to acceptable 
treatment, these questions are not applicable.  Furthermore, once 
the waste stream is so diluted as to be rendered nonhazardous, 
treatment of the nonhazardous waste stream that occurs in the 
wastewater treatment plant is not subject to RCRA regulations. 
 
(C)  If the answer to (A) is "yes" (diluting characteristic waste 
     in a sewer line is treatment), and there is no exemption for 
     the treatment in (B), what provisions of 40 CFR 264 and 265 
     govern the pipeline treatment? 
 
The question is not applicable for the reasons explained above. 
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(D)  If the waste is diluted in the sink prior to discharge down 
     the drain, is the sink a "wastewater treatment unit?" 
 
If hazardous waste is diluted in the sink, it is hazardous 
waste treatment, since the dilution is intentional, rather than 
merely incidental to conveyance to the treatment plant.  Inten- 
tional dilution of waste prior to discharge to decrease its 
incompatibility, ignitability, reactivity, etc., in the pipelines 
constitutes treatment. 
 
Since your 50% water/50% alcohol waste is not a wastewater 
by our guidance of a few percent contaminants (see the February 2, 
1982, notice, 47 FR 4707), the sink is not a wastewater treatment 
unit. 
 
Issues from the August 26, 1985, letter 
 
(A)  If corrosive hazardous waste from water deionization units 
     travels through an open channel within the building to the 
     sewer leading to an industrial wastewater treatment plant, 
     does the neutralization of that waste in the sewer mean 
     that the sewer is: (1) a totally enclosed treatment facility; 
     (2) an elementary neutralization unit; or (3) a wastewater 
     treatment unit?  (4) Does the answer change if the channel 
     is enclosed? 
 
(1) No.  An open sewer is not totally enclosed on all sides 
in accordance with Agency guidance. 
 
The issue you raise is whether or not an open sewer in a 
building can be a totally enclosed treatment facility.  Spills 
within the building can release hazardous constituents into the 
air or cause a release that leaves the confines of the building. 
Therefore, systems that can release hazardous constituents 
within buildings are not considered totally enclosed. 
 
(2) Tanks are defined in �260.10 as:  "a stationary device 
designed to contain an accumulation of hazardous waste which is 
constructed primarily of non-earthen materials...which provide 
structural support."  According to the preamble of the proposed 
permit-by-rule in the November 17, 1980, Federal Register (45 FR 
76078), the elementary neutralization unit "...is intended to 
include...tanks as well as devices such as flumes, gutters, 
throughs [sic] and pipes which are not commonly considered to 
be tanks, but which nevertheless meet the expansive definition 
of tank in �260.10."  Although this preamble language was only 
included in the proposed permit-by-rule regulations, the Agency 
is applying this interpretation of tank to the exclusions in 
§§265.1(c)(10), 264.1(c)(6), and 270.1(c)(2)(v) as well. 
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From the information you provided, the sewer qualifies for 
the elementary neutralization unit exclusion.  The in-line neu- 
tralization system adds caustic to wastes that are only hazardous 
on the basis of corrosivity, and it meets the definition of an 
elementary neutralization unit (as defined in �260.10) for the 
reasons described above.  In this case, neutralization is treat- 
ment rather than dilution incidental to the transport of waste as 
described in the July 19, 1985 letter. 
 
Although the open channel is upstream of the neutralization, 
the channel is not subject to RCRA regulation as a tank, because 
it is part of the neutralization system.  Elementary neutraliza- 
tion units may consist of a series of tanks, just as wastewater 
treatments may involve a series of connected tanks. 
 
(3) The sewer is possibly a wastewater treatment unit if 
it meets the three criteria outlined in 40 CFR �260.10.  First, 
the waste is a wastewater for RCRA purposes (i.e., contains at 
most a few percent material other than water, 47 FR 4707).  You 
said that the corrosive waste is 95% water and 5% total dissolved 
solids, so the corrosive waste appears to meet the Federal cri- 
teria of a wastewater for the RCRA wastewater treatment exclusion. 
Second, the facility is subject to control under Section 402 or 
307(b) of the Clean Water Act.  And third, the units meet the 
definition of tank is �260.10.  For the purposes of the exclusion, 
the pipes are tank like for the same reason that pipes can be part 
of an elementary neutralization unit.  Since Mississippi has 
jurisdiction over your facility, you must ask the State if your 
facility is eligible for a wastewater treatment exclusion. 
 
(4) Enclosing the channel would possibly change the answer 
to (1), i.e., whether or not it is a totally enclosed treatment 
facility.  However, enclosing the channel may not be sufficient 
to create a totally enclosed treatment facility unless you 
comply with the enclosed guidance and any additional guidelines 
from the Mississippi Department of Natural Resources. 
 
(B)  If the corrosive hazardous waste in (A) is piped directly 
     from the deionization units to an enclosed tank where it 
     is pretreated to bring the pH near, but not to, the non- 
     hazardous range and then discharged via pipe to the sewer 
     for final neutralization by dilution with wastewater, does 
     the piping, tank, and sewer constitute a totally enclosed 
     treatment facility? 
 
Possibly.  The Mississippi Department of Natural Resources 
would have to review the details of design and operation of the 
system to conclude that it does meet their criteria for totally 
enclosed treatment. 
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According to further discussions you had with my staff, the 
corrosive waste from the deionization units will for the short 
term be managed according to scenario "A" in your August 26, 
1985, letter, which meets the EPA criteria for either elementary 
neutralization or wastewater treatment.  (However, the facility 
is subject to State regulation.)  For the purposes of determining 
the applicability of the small quantity generator exclusion of 
§261.5, our regulatory approach does not count waste until it is 
subject to regulation.  The waste is not subject to regulation 
in the deionization unit in which it was generated according to 
§261.4(c) nor in the exempted neutralization process.  Since 
there is no hazardous waste leaving the sewer, the corrosive 
waste from the deionization unit is not counted towards the waste 
exceeding 1,000 Kg a month.  This policy is explicitly outlined 
in the §261.5(c) small quantity generator regulations promulgated 
March 24, 1986 (56 FR 10174). 
 
The additional information you provided by telephone leaves 
serious questions about whether you can design a totally enclosed 
system and still meet your Food and Drug Administration require- 
ments.  However, scenario "B" still qualifies as an elementary 
neutralization unit and, as explained above, the corrosive waste 
does not count towards the small quantity generator limits, 
because the waste has not yet become subject to regulation.  In 
other words, you do not have to be a totally enclosed treatment 
facility in order to qualify for small quantity generator status. 
 
I appreciate your patience for the length of time it took 
EPA to address the policy issues raised by your request.  Please 
address any questions on this response to Irene Borner of my 
staff at (202) 382-7917. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
John P. Lehman 
Director 
Waste Management and 
   Economics Division 
 
 
Enclosure  
 
cc:  James Scarbrough, Region IV 
       Jack McMillan, Mississippi DNR 
 


