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MAR 19 1986 
 
Ms. Joan Keenan 
91 Harvard Avenue 
Rockville, N.Y.  11570 
 
Dear Ms. Keenan: 
 
This is in response to your letter dated February 21, 1986. 
In your letter, you requested a declaratory ruling and advisory 
opinion on a number of questions concerning the regulatory status 
of a gasoline/waster mixture and a fuel oil/water mixture that 
is recycled.  Our response to these questions are as follows: 
 
First State of Facts 
 
1.   Where the separated gasoline is being legitimately recycled 
     for use as a fuel, does EPA consider the gasoline and water 
     mixture a hazardous waste under the Resource Conservation 
     and Recovery Act (RCRA) and its attendant regulations? 
 
     No.  The gasoline/water mixture is considered a 
     mixture which contains a commercial chemical product 
     (CCP).  CCPs that are reclaimed are not considered 
     "solid wastes" i.e., it's not "discarded" because 
     it's normally a fuel and not being abandoned).  Since 
     hazardous waste is a subset of solid waste, this mixture 
     is not defined as a hazardous waste (i.e., it must be 
     a solid waste before it can be a hazardous waste). 
      
2.   Does the Agency consider the unused (virgin) gasoline a 
     solid waste under RCRA and its attendant regulations? 
      
     No.  See explanation to previous question. 
 
3.   Does the Agency consider the unused gasoline an industrial 
     commercial waste under RCRA and its attendant regulations? 
      
     No. Since gasoline is typically burned as a fuel, 
     we would not consider it a waste when recycled in the 
     manner described in your letter. 
 
4.   Has the gasoline "resulted from" an industrial or commercial 
     process to justify a determination of the virgin product 
     as a waste? 
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     Additional information is needed before we can respond 
     to this question.  Please contact Matthew A. Straus at 
     (202) 475-8551. 
 
5.   Does the Agency require that ABC Company obtain any permits 
     or other letters of authorization of any kind from the 
     Agency? 
 
     No. Since the gasoline/water mixture is not a solid 
     and hazardous waste, this mixture is not subject to the 
     Federal regulations under RCRA. This mixture may still 
     be subject to State law and to the transportation rules 
     promulgated by the Department of transportation. 
 
6.   If the virgin gasoline is incinerated to recovery energy, 
     does the Agency consider it to be a waste? 
 
     No.  Since gasoline is typically burned as a fuel, 
     it is not considered a waste when burned to recover 
     energy under Federal regulation (see 40 CFR 261.33). 
 
Second State of Facts 
 
1.   Where the separated oil is being legitimately recycled for 
     use as a fuel, does the Agency consider the oil and water 
     mixture a hazardous waste under RCRA? 
 
     No. The fuel oil/water mixture is considered 
     a mixture which contains a CCP. CCPs that are reclaimed 
     are not considered "solid wastes" (i.e., it's not "discarded" 
     because it's normally a fuel and not being abandoned). 
     Since hazardous waste is a subset of solid waste, the 
     mixture is not defined as a hazardous waste. 
 
2.   Does the Agency consider the unused (virgin) oil a solid 
     waste under RCRA? 
 
     No. See explanation to previous question. 
 
3.   Does the Agency consider the unused oil an industrial- 
     commercial waste under RCRA? 
 
     No.  Since fuel oil is typically burned as fuel, 
     we would not consider it a waste when recycled in the 
     manner described in your letter. 
 
4.   Has the oil "resulted from" an industrial or commercial 
     process as that term is used in §27-03030 of the New York  
     Environmental Conservation Law? 
 



              RO 11138 

-3- 
 
     Since you are requesting for an interpretation of State 
     law, you should contact the New York Department of Environ- 
     mental Conservation for an answer to this question. 
      
5.   Does the Agency require that ABC Company obtain any permits 
     or other letters of authorization of any kind from the 
     Department? 
 
     No.  Since the fuel oil/water mixture is not a solid 
     and hazardous waste, this mixture is not subject to Federal 
     regulation under RCRA.  This mixture may still be subject 
     to State law and to the transportation rules promulgated 
     by the Department of Transportation. 
 
6.   If the virgin oil is incinerated to energy recovery, does  
     the Department consider it to be a waste? 
 
     No.  Since virgin fuel oil is typically burned as a 
     fuel, it is not considered a waste when burned to recover 
     energy under Federal regulation (see 40 CFR 261.33). 
 
Please feel free to contact Mr. Matthew A. Straus is 
you have any further questions. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Marcia E. Williams 
Director 
Office of Solid Waste 
 


